Самоковци се оплакаха от погребално бюро в жилищен блок: Ужас! Ковчези и катафалки на траурната агенция на Мария Николова стресират денонощно децата в жк „Езерото”, плащат ли данък за заграден общински терен, или кметът си затваря очите?

Мария Николова

 

  • Семейство Николай и Е. Малчеви: Да се преместят в индустриалната зона, пред блока се мият по три – четири катафалки, без да има отводнителна шахта
  • Управителката на „Ник-99”: Всичко е законно; съпругът й: Вие в мазето можете да си държите буркани, а аз си държа ковчези

 

Ковчези и траурни процесии на агенцията за тъжни ритуали на Мария Николова всеки ден минават пред децата в жк „Езерото” в Самоков, стресират ги, оплакаха се обезпокоени родители в редакцията на в. „Вяра”.

Траурната агенция „НИК-99” ООД с управител Мария Николова се помещава в блок 3, в който живеят 16 семейства. Многократно комшиите молели офисът да се премести, защото по думите им смущава жителите на блока и децата. „Непрекъснато вървят траурните коли и процесии. Мислим, че не бива тази гледка да е ежедневие за децата ни, а и за нас.

Владимир Георгиев

Настояваме траурната агенция да бъде преместена в индустриланта зона. Тя се намира съвсем близо и не би било проблем да се пренасочат клиентите. Уважаваме собствениците на фирмата и се надяваме да проявят разбиране. Обръщам се чрез страниците на в. “Вяра“ с въпроси и към кмета на града Владимир Георгиев по повод агенцията. Кой от общината разреши тази дейност, свързана с погребения, да се помещава в жилищен блок – това отговоря ли на закона, а и що за морал има чиновникът, взел издал разрешителното траурната агенция да бъде в жилищен блок?

Всяка сутрин минавам с малко дете покрай погребалното бюро и виждам непрекъснато пред блока катафалки и опечалени, които всяка сутрин, обед и вечер плачат, отделно от това долу в мазето е пълно с ковчези и кръстове. Детето ми непрекъснато ме пита: „Тате какво е това, защо плачат хората?“ Как да обясня ситуацията? Непрекъснато пред погледите ни се товарят и разтоварват ковчези. Пита ли ме някой как се чувствам аз и моето семейство да минавам всеки ден покрай това бюро и да виждам опечалени хора. Всички ще умрем рано или късно, но тази агенция мисля, че не трябва да е в жилищен блок. Нямам нищо лично против семейство Николови, нито съм против техния бизнес, знам, че трябва да има и такива хора. Въпросът ми е има ли г-н Николов право в жилищен квартал да си помещава траурно бюро? Също така има ли разрешение за ползване на гаража, който се намира в непосредствена близост до погребалното бюро, заплаща ли данък и деклариран ли е? Зад гаража виждаме и заградено място с 5-метров фургон, може би е предвиден за хладилна камера за мъртъвци, а мястото е общинско. Николов заплаща ли си на общината това мястото, което ползва повече от 5 години, законно ли е поставена хладилната камера там и заплаща ли си данък? Често пред блока се мият по три – четири катафалки, без да има отводнителна шахта, има ли това право и ако няма, наложена ли му е глоба за това? Аз лично никога не съм се съгласявал, нито съм подписвал, че съм съгласен в жилищния блок да съществува траурна агенция. Очакваме кметът да се намеси и траурната агенция да бъде преместена в индустриалната зона“ – споделиха пред в. „Вяра“ семейство Николай и Е. Малчеви. Мнението им се подкрепя и от други самоковци, живеещи в блока, в който се намира траурната агенция.

Потърсихме на място за коментар Мария Николова – управителя на погребално бюро „НИК-99“ ООД, което се намира на ул. „Христо Йовевич“ №6. Ето какво заяви тя: „Фирмата ни съществува от 1999 г. Несериозно е да работим, без да имаме необходимите документи. Фирмата е член на Съюза на погребалните фирми в България. Имаме удостоверение, етичен кодекс, сертификатите ги вижте на коректна фирма, членове сме на международния съюз. Колите са ни със сертификати “Катафалки‘, регистрирани са ни в общината, плащаме данъци на фирмата и всичко останало. Мъртъвци не докарваме до обекта. Сигнали е имало и преди срещу нас, проверки са ни правени многократно, благодарение на тези хора, които ви подават сигнала, всички документи са ни изрядни. По закон имаме право да извършваме в жилищен квартал такава дейност, тук не се правя аутопсии. Законът е един и гласи, че няма забрана такава дейност да се извършва в жилищен квартал, ние сме в индустриална зона. Това е траурен магазин. Патоанатомията и болницата са в средата на града, погребални бюра има в средата на града, няма закон, който да забранява това”, заяви Николова. Собственичката на имота Мария Николова пред репортер на „Вяра” отключи и фургона – „хладилна камера“, за да докаже, че не се използва по предназначението му. Видяхме в помещението единствено части за автомобили и личен багаж, но не ни беше предоставен документ за собственост на имота. Николова добави: “Гаражите също са ни законни. Имаме си нотариални актове за мястото, плащаме си данъци в общината. Тези гаражи са правени преди 9 години, всичко ни е законно”.

Съпругът на Николова също поиска думата: “Имаме две хладилни камера, не една, но не функционират. Възнамерявам един ден да я преместя в друг имот и да разширя бизнеса си. Имам договор с болницата, ние поддържаме хладилната камера там. Гаражът ми е законен, съобразил съм се с разстояние 5 метра от съседите. Как ще направя гаража, ако нямам документ? Ковчези не изнасям пред магазина, дискретно е, но дори и да изкарам, не е незаконно. Ковчега можете вие да си го купите, без да имате покойник и да си го държите вкъщи, като настъпи смъртта, да си го ползвате. Имаме клиент, който е направил договор за кремация, нотариално заверен е документът и е при нас. Човекът ни помоли и ковчегът му да е при нас на склад. Ние не продаваме дрога и не продаваме незаконни неща, имаме фактури за всичко. Вие в мазето можете да си държите буркани, а аз си държа ковчези. Имаме право в жилищен квартал да извършваме тази дейност, разполагам с необходимите документи, имам всякакви разрешения. Адресната ми регистрация е тук, имам съгласието на съседите, граничещи с агенцията, споразумение, писмен договор , че са съгласни да има погребална агенция в нашия вход“ – заяви Николов

Остава въпросът комисия на общината ще инспектира ли имотите на подадения сигнал от жителите на кооперацията.