Със 139 гласа „за” депутатите приеха оставката на Димитър Гамишев от Гоце Делчев

Димитър Гамишев

Д-р Тончев от Разлог, който влиза в НС на мястото на Гамишев: Ще работя за спасяването на общинските болници

 

Без никакви дебати парламентът прекрати в четвъртък мандата на депутата от ГЕРБ в Гоце Делчев Димитър Гамишев, който подаде оставка, след като стана ясно, че е прехвърлил своя фирма с големи задължения към НАП на класическо “сламено дружество”. Фирмата купувач е с капитал 2 лв., а нейният собственик и управител притежава още 53 дружества и е управител на общо 93 фирми.

Емил Тончев

Междувременно в началото на седмицата Гамишев получи условна присъда от 2 години за причинена от него катастрофа през 2014 г. заради несъобразена скорост, при която загива пешеходец. Присъдата е на първа инстанция.
НАП обяви, че е започнала данъчна проверка на Гамишев, а прокуратурата – че е започнала разследване по анонимен сигнал от началото на март.

Парламентът прие оставката на Гамишев, като „за“ гласуваха 139 народни представители, „против“ – 6 и „въздържали се“- 7. Гамишев е избран от 1-ви многомандатен избирателен район Благоевград от листата на ГЕРБ. Първи темата повдигнаха от Областния съвет на БСП в Благоевград на 26 март, когато в декларация изразиха притеснения заради информацията, че Гамишев е злоупотребявал с данъци. Според левицата купувачът на фирмата на депутата от ГЕРБ е управител на още 93 фирми и собственик на 53 дружества. В пленарната зала Николай Бошкилов от БСП заяви, че фирмата на Гамишев фигурира в списъка на големите длъжници на НАП със задължения в размер на близо 200 хил. лева. В отговор Спас Гърневски от ГЕРБ изтъкна, че при най-малко съмнение в народни представители те сами депозират оставката си и не се крият зад имунитети. Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветанов Цветанов е абсолютно несъстоятелно точно БСП да говорят за морал. Той даде пример със съдебния процес за купуване на гласове, който се води срещу депутат от БСП. Димитър Гамишев заяви, че сам е взел решението да подаде оставка, за да не се злоупотребява с ГЕРБ. Той уточни, че фирмата му не е имала задължения в момента на прехвърлянето й на купувача. На този етап Гамишев остава лидер на общинската организация на ГЕРБ в Гоце Делчев. Цветан Цветанов поясни, че се провеждат отчетно-изборни събрания, след които Гамишев няма да бъде преизбран.

Лекарят от Разлог д-р Емил Тончев ще влезе в Народното събрание на мястото Димитър Гамишев. Той завежда отделението по образна диагностика в общинската болница и има 26 години стаж като медик. Спасяването на общинските болници ще бъде приоритет в работата му като народен представител, беше краткият коментар на д-р Тончев, който седем години е общински съветник и председател на комисията по социална и здравна политика в Разлог.