Шефката на образованието в Самоков Жулияна Костова си тръгна от общината, призна: Сама реших да напусна, искам пак да съм учителка

Жулияна Костова
  • Вярно ли е, че общината напуска и Иванка Соколова – шефка на центъра за деца без родители, питат самоковци, Соколова: В отпуск съм

Шефката на образованието в Самоков Жулияна Костова напусна изненадващо работата си в общината. Учителите се чудят за причините, породили решението й, като питат: Кметът Владимир Георгиев не я ли е принудил да напусне? „Сама реших да напусна общината, искам да съм пак учителка.

Иванка Соколова

Аз съм учител по биология, такава е моята специалност и прецених, че за мен е много по-привлекателно да работя като учител по биология. В училище „Христо Максимов“ 12 години преподавах и химия. За мен това е една последна възможност – да бъда отново учител, защото аз не съм в първа младост, искам отново да намеря реализация в професията. Професията ми е учител. Вие знаете, че аз работех и в телевизията, бях водеща, но в един момент станах и учител. Относно работодателите – не е много комфортно, когато се сработят с един човек, впоследствие да напусне. Работодателят ми, в лицето на кмета Георгиев, беше перфектен, но реших, че това ми е шансът и започвам работа в Гимназия „Константин Фотинов“, ще преподавам по биология. Работих 4 години в община Самоков, на 16 юни навърших три години и започнах четвърта, което е достатъчно човек да се ориентира в нещата. Аз реших сама да напусна работното място в общината. Относно новата работа – мястото беше обявено официално още в началото на месец август и аз си подадох документи, явих се на събеседване и т.н. Кметът беше уведомен. Надявам се на новото – старо поприще да ме приемат добре както децата, така колегите и родителите, много се надявам да се справя“ – заяви пред в.“Вяра“ доскорошният главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт” Жулияна Костова.

В. “Вяра“ научи, че за близо месец администрацията на община Самоков напускат няколко души и местните хора се чудят за причините. „Подобно текучество не е имало при нито един кмет досега. Вероятно има причина уважавани специалисти и професионалисти да си тръгват от община Самоков“ – коментира се в града. По неофициална информация се носят слухове, че работа към община Самоков напуска и Иванка Соколова. Тя беше директор на Центъра за настаняване от семеен тип, в който живеят деца без родителска грижа. Соколова положи доста усилия за центъра, няколко деца бяха осиновени, две от тях дори намериха семейства в Америка. През годините в самия център нямаше никакво текучество на кадри. Центърът работеше в партньорство с институции и с хора с добри сърца, които помагаха на децата с дарения. „Много усилия положи, грижеше се майчински за децата. Не знаем защо реши да напусне Соколова, тя е изключително всеотдайна в работата си“ – споделиха колегите й от центъра.

Потърсена за коментар, Соколова пред „Вяра“ сподели: „Аз бях обявила, че искам да напусна, идеята ми беше да започна работа в детска градина като учител, но не се случиха нещата и аз няма да напусна центъра. В отпуск съм до понеделник, на трудов договор съм и смятам да продължа да работя. Не мога да си позволя да оставя работата си така лесно” – каза Соколова.

Междувременно в сайта на община Самоков е обявен конкурс по заповед на кмета Георгиев за заемане на длъжностите ръководител и социален работник  в Центъра за настаняване от семеен тип за деца – гр.Самоков.