Варна, Бургас, София, Хасково и Кюстендил водещи по липсата на пътни знаци, Цацаров: Това един срамен списък

Цацаров, Радев и Нанков дадоха извънреден брифинг в парламента

 

“Проверени са близо 14 хиляди пешеходни пътеки. Такава проверка се прави за първи път, но резултатите какви са, е друго. Не приемам институциите да размиват важността на това. Човешките животи са важни и няма цена, на която да бъдат поставени, без значение от управлението и управляващите.” Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на извънреден брифинг в парламента, придружен от министъра на регионалното развитие Нанков и вътрешния министър Радев.

“Всички знаете, че когато се стигне до съд, вече нещата са приключили. Има вчерашни дефицити в липсващи пътни знаци, неправилно разположение на пътеки, неправилно маркиране. Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативата уредба, за да няма последици и сериозни санкции. Министерството на вътрешните работи трябва да използва всички възможности от действащото законодателство до 30 юни и да се извадят конкретни разпореждания от Закона за движение по пътищата и ако не бъдат използвани, да се наложат глоби между 2000 и 7000 лева”, допълни Цацаров. “Местната власт в областите трябва да има най-сериозно отношение по време на проверката. Това един срамен списък”, заключи той и даде думата на Валентин Радев.

“Срамният списък наистина е срамен. Започваме с Варна, където има 5000 липсващи знаци, продължаваме с Бургас – 6000 липсващи знаци. Пазарджик също се уличава с много такива нарушения, разбира се, и София, Хасково, Кюстендил. Ние ще следим за изпълнението на тези неща”, довърши Радев.

Нанков обясни, че ще бъде изискана и разгледана цялата информация.