Си Цзинпин разсея надеждите за либерализация на режима в Китай

 

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, особено икономическите, са тежки

Си Цзинпин призова днес китайските комунисти на борба срещу всичко, което би могло да застраши авторитета на управляващата партия. Той говори при откриването на конгреса на Китайската компартия, който се очаква да затвърди позициите на силния човек в Пекин начело на страната с най-голямо население в света, предаде Франс прес.

Обещал на страната си нова социалистическа ера, китайският президент обрисува бъдещото й развитие до 2050 г., като разсея всяка надежда за либерализация на режима. Повече от три часа продължи словото му, произнесено пред гигантска емблема със сърп и чук, кръстосани на фона на червени знамена.

“Всеки от нас трябва да полага повече усилия, за да брани авторитета на партията и китайската социалистическа система, решително да се противопоставя срещу всяка дума и действие, способни да ги подронят”, отсече лидерът на КНР пред близо 2300 участници в големия петгодишен форум на управляващата партия.

19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия ще продължи до 24 октомври. Очаква се да бъде обновена кадровата конфигурация в най-висшите партийни органи – Постоянния комитет на Политбюро, самото Политбюро, както и ЦК като цяло.

Делегатите на “най-голямата партия в света” с 89 милиона членове – почти всички в тъмни костюми и червени вратовръзки, слушаха, затаили дъх, речта на Си в пекинския Дворец на народа, където са въведени свръхстроги мерки за сигурност. Всички дружно ръкопляскаха при появата му, когато президентът влезе усмихнат, придружен от двамата си предшественици – бившите държавни глави Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао.

Обръщайки се към останалия свят, Си увери, че страната му “ще се отвори още повече”, и обеща “справедливо” отношение към чуждестранните предприятия.

В Пекин са забранени футболните мачове, нощните барове са затворени и навсякъде има полиция – столицата е под особено наблюдение, за да протече без никакви инциденти голямата петгодишна сбирка на управляващите в Китай, която се очаква да продължи една седмица, посочва АФП.

19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия навярно лесно ще връчи на Си нов петгодишен мандат като генерален секретар и той ще може да обмисли перспективите за още по-дълго властване. Възрастовото ограничение от 68 години, определено за членовете на Политбюрото – 25-членния орган, управляващ Китай, може наистина да отпадне в един момент за случая със Си Цзинпин, който ще бъде на 69 по време на следващия конгрес през 2022 г.

Си “търси начин да се путинизира” и да остане на власт безсрочно, отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг – намек за руския президент Владимир Путин, с когото китайският лидер изглежда споделя известна носталгия по съветската епоха и недоверие към Запада, подсилвано от феноменалния икономически подем на страната му.

Откакто дойде на власт в края на 2012 г., Си Цзинпин, смятан за най-могъщия китайски ръководител след основателя на режима Мао Цзедун и реформатора Дън Сяопин, разположи на ключовите постове свои верни хора, подпомогнат от антикорупционна кампания, в хода на която бяха наказани над 1,3 милиона служители.

Той не се отказа от прехода към “социалистическа пазарна икономика”, но управлението му е съпроводено с връщане на марксистката идеология в страната и всеобхватните репресии, насочени срещу интернет, правозащитното движение, дисидентите и вярващото население.

“Не всички в Китай са доволни от това. Някои са против идеята той да остане над 10 години” начело на страната, добавя Кабестан, според когото “връщането към маоизация хвърля в смут страната”.

В борбата срещу корупцията, нанасяйки удари чак по върховете на армията и дори в самото Политбюро, Си Цзинпин “засегна осигурени вече интереси”, казва китаистът. “Всичко това създава много нагласи срещу него. Той пое рискове, които успява да пренебрегва засега”, допълва експертът.

За влиянието на Си Цзинпин говори това, че има изгледи името му да бъде включено в партийния устав – почест, отредена досега само на Мао и Дън.

Самият Си спомена в словото си, че “мисли за социализъм в цветовете на Китай, водещ към една нова ера” – усилията в тази посока наистина може да му донесат подобно отличие, прогнозира АФП.