Стопанинът на бедстващите коне Петър Пищалов се яви на разпит в кюстендилската полиция, отсече: Ако аз съм препъникамъкът на земеделието в България – убийте ме

Петър Пищалов

 

БАБХ: При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил те ще бъдат отстранени от работа

 

Главният прокурор Сотир Цацаров: Зоополицията трябваше първа да реагира

 

Собственикът на изоставените коне в Осоговската планина Петър Пищалов е бил разпитан от разследващите полицаи в Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Според него виновни в ситуацията са хора, които са намерили преди повече от един месец конете му и не са му дали сигнал, а са ги свалили 2 км по-ниско в планината, където няма храна. Пред журналисти собственикът на животните се възмути, че някои са се възползвали и са си направили реклама със смъртта на животните.
“Ако аз съм виновен за всичко и съм препъникамъкът на земеделието в България – убийте ме”, каза Петър Пищалов.
Той коментира, че неговите коне действително са били незаконно в Осоговската планина и това е причината той да не подаде сигнал към институциите, когато са изчезнали преди месец и половина.
“Радвам се, че конете вече са под пряк мой контрол. В момента там намерих 26 живи коня, както и 3 мъртви коня. Не знам обаче къде са другите коне, аз имам около 70 коня. Другите може и да са под снега мъртви или на някое друго място в планината”, каза още Пищалов.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред медии, че МВР със своята зоополиция е трябвало първо да реагира. По думите му обаче са реагирали будни граждани и хора със съвест, които са направили необходимото най-малкото да спасят животните. Цацаров обърна внимание, че тази полиция е била представена доста шумно в МВР. Той поясни, че Районна прокуратура – Кюстендил осъществява проверка в две насоки срещу собственика на конете – за жестокост към животни, разходване на европейски средства и правомерността на получаването им.
Във връзка с подадения сигнал за конете, бедстващи в Осоговската планина, по заповед на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, комисия от експерти от Централното управление на агенцията извършва щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до свободното придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Конете се намират на открито, при неблагоприятни атмосферни условия и в тежко физическо състояние, довело до смъртта на някои от тях. Чрез сканиране на индивидуалната маркировка са установени собствениците на еднокопитните.
Комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, тяхното съответствие с нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.
С оглед да се изключи разпространението на невярна и манипулираща информация, обществеността ще бъде уведомена своевременно за всички констатации от извършената проверка, се казва в прессъобщение от агенцията. При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство, казаха още от БАБХ.