Строителни босове: Забавяне в плащанията спъва работата ни по блоковете 1 и 3 в жк „Бистрица” в Дупница, ще си спазим сроковете

 

„Забавени пари от община Дупница бавят санирането на блокове в най-големия жилищен квартал в града – жк „Бистрица”, обявиха от строителните фирми, които бяха обвинени, че изпускат крайните срокове на обектите си. Това важи особено за блок №1.

А факт е, че откакто е стартирала програмата за енергийна ефективност, жилищният квартал постепенно грейва като нов. Блоковете 44, 45, 81, 43 сияят като петзвездни хотели. Те са емблемата на фирмата „Никка консулт”, „Енерджи ефект строй”, „Татари дизайн”, работили по сградите. По блок №1 и №3 работят „Био про дизайн” и „Екодом билдинг”.

Управителите на строителните фирми се ангажират до десет дни блок 1 и 3 да бъдат напълно готови.

„Чудим се защо не се мери с един аршин. Нека погледнем площада на Дупница, който е под всякаква критика. Защо обаче няма наложени санкции на „Галчев инженеринг”? Дупничани всеки ден се спъват по кривите плочки, но за това никой не говори. Няма проблем да ни глобят, ако сме в нарушение, но ако има защо”, добавиха те.

„Резултатите от санирането ще се почувстват тази зима. Сметките ще бъдат наполовина, а грозните панелки вече са история. Ако миналата зима температурата вътре е била 15, сега ще е 21. Сметките за отопление ще са с поне 50% по-ниски”, категорични са експерти.

Обновени са над 5 блока и текат ремонти по още няколко. В жк „Бистрица” е в ход цялостна промяна. Вече стартира подмяната на водопровода, след което предстои облагородяване на градската среда. Кметът на Дупница Методи Чимев се ангажира кварталът да претърпи пълна промяна.

„Искам жк „Бистрица” да отговаря на всички европейски стандарти. Ще насочим усилията към ВиК инсталацията, изграждането на детска градина, места за отдих, спортни площадки. Ако построим и новото депо, за да отървем хората от сметището над домовете им, ще бъда истински доволен”, каза Чимев.

Доброто настроение, което лъха от обновените сгради, зарази жителите на съседните блокове, които сами обновиха градинките. „Програмата за енергийна ефективност поетапно трябва да обхване целия сграден фонд в Дупница и страната”, категорични са от „Никка консулт”. „Социалният и икономически ефект на програмата са безспорни, защото освен ползата за жителите на сградите, осигурява и работа на много хора. Санирането е най-голямата социално-икономическа програма у нас. Парите, хвърлени за саниране, не са на вятъра, те са за хората, които живеят в тези жилища. Твърденията за лошото кметство на ремонтните работи са несъстоятелни, защото строителният процес се контролира от три нива – от общините, от строителен надзор и от независим строителен контрол, а гаранциите, които строителите дължат за работата си по договорите, не са в полза на общините, които ги наемат, а в полза на съответната етажна собственост”, увериха от фирмата.