Търсят дом на паметника на белоемигрантите в Перник, от общината и „Русофили” гледат към градския парк

Паметникът на белоемигрантите в Перник да бъде поставен в горната част на Градския парк, е предложението на Национално движение „Русофили“, което беше обсъдено днес.

Срещата беше организирана от община Перник и в нея взеха участие зам.-кметът Севделина Ковачева, главният архитект Димитър Коев, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова, проф. Емил Попов, представители на Национално сдружение „Русофили“, художници и културни дейци.

„Изключително ми е приятно, че има доста широко представителство на хора, които са заинтересовани от общественото обсъждане по темата.

„Теренът, в който е предвиден да се ситуира паметникът, е парковото пространство, което е реновирано, подобрено е качеството на настилките. Монтирани са пейки и различни паркови аксесоари“, обясни Георги Николов от Национално движение „Русофили“, който е съорганизатор по проучването и проектирането на паметника на белоемигрантите в Перник. Той не скри, че идеята е дошла след разговор с кмета на общината Вяра Церовска.

Пространството около паметника се предвижда да бъде допълнително защитено. В проектното решение ще са включени и нови групи растителност, а осветлението ще се осъществява от високи и ниски осветителни тела.

Припомняме, че на 28.09.1930 г. в Перник е открит паметник на белоемигрантите, изграден на територията на старите пернишки гробища. Закриването им е спомогнало той да бъде занемарен, а впоследствие части от него са и разрушени. Национално движение „Русофили“ организира комисия от специалисти, които проучват паметника и прилежащия му терен. Заключението на комисията е, че паметникът не може да се реставрира, а трябва да бъде изграден нов, в урбанизираната част на града.