“Таймс”: Иран предизвиква Израел с мрежа от военни бази в Сирия

 

Израелското военно разузнаване и сателитни технологии са открили най-малко десет ирански военни бази в Сирия в момент, когато заплахата от война между Израел и Иран нараства, пише британският в. “Таймс”.
В базите са разположени десетки хиляди войници от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, който провежда операции в чужбина, а също ракети и транспортни средства за подкрепяне на ливанската шиитска организация „Хизбула”.
Според израелски медии военното разузнаване е предало на правителството доклад, в който се казва, че “две силни стратегически тенденции са обречени да се сблъскат: иранската настойчивост за установяване на военно присъствие в Сирия и израелската настойчивост за предотвратяването му”.
“Имам съобщение за вас днес, то е много просто”, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху миналата седмица пред влиятелната лобистка организация Американско-израелски комитет по обществени въпроси. “Трябва да спрем Иран, ще спрем Иран”, каза той.
Доскоро дългосрочното значение на разполагането на военни сили от Иран в Сирия беше спорно. Първоначално Иран изпрати съветници и бойци от „Хизбула” през 2012-2013 г., когато бунтовниците най-напред извършиха набези срещу правителството на сирийския президент Башар Асад. Официално те бяха на мисия да “защитят светините” – шиитски места за поклонение, застрашени от сунитски бунтовници, включително групировката “Ислямска държава”, отбелязва “Таймс”.
Оттогава те са се установили в бази в Сирия, а Израел смята, че те ги използват като междинни пунктове за изграждане на ракетния арсенал на „Хизбула”, който според Иран наброява над 100 000 ракети. Те също така спонсорират милиции, действащи в Южна Сирия.
Допреди месец анализатори по отбраната мислеха, че вероятността за конфликт е малка, защото вредите за „Хизбула” и Израел биха били значителни, а евентуалните ползи и за едните, и за другите – ограничени.
Това обаче се промени след сблъсък между израелските, иранските и сирийските сили миналия месец. Израел засече и свали ирански военен дрон, влязъл във въздушното му пространство от североизток, и предприе наказателна мисия срещу базата, разположена близо до Палмира в Сирия, откъдето според разузнавателните данни е дошъл безпилотният летателен апарат.

Един от изтребителите беше свален при завръщането си, а това доведе до атаки, които според Израел са извадили от строя половината системи за противовъздушна отбрана на Сирия.
Израелски анализатори все още се чудят защо Иран е поел този риск. В миналото е имало опити за проникване на дронове в израелското въздушно пространство, но безпилотните летателни апарати винаги са били управлявани от подкрепяни от Иран групировки като „Хизбула” и „Хамас” или от правителството на Асад.

През цялото десетилетно съществуване на враждата между Израел и Иран това беше първата пряка военна конфронтация между тях, изтъква вестникът.
Нетаняху казва, че Израел ще нанесе още въздушни удари по ирански цели, ако тези действия продължат. В момент, когато две непоколебими сили заемат позиция за битка на сирийска територия, войната сега изглежда почти неизбежна, заключава “Таймс”.