Цачева изненадана от решението на Делян Добрев да подаде оставка

Цецка Цачева

 

Познавам Делян Добрев като добър организатор, боец, но вероятно това, което се случва през последната седмица, го е накарало да вземе това решение. Не съм говорила с него и не бих могла повече да навляза в обяснение на това негово решение. За мен то е изненадващо. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР.

По повод разделението на отиващия си Висш съдебен съвет на 2 колегии – съдийска и прокурорска, тя заяви: “Аз мисля, че се получиха нещата. По-важна е оценката на магистратите, на тези, които са част от съдебната власт – съдиите, прокурорите, следователите. Мисля, че те оценяват по достойнство това разделяне”.

“Едва ли министър на правосъдието, като част от изпълнителната власт, е коректно и има право да коментира работата на съдебната власт, както е прието да се говори за Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката ще я дадат на първо място магистратите, оценката я дава обществото. Като цяло беше свършена немалко работа. Наложи им се да работят в сложна и политическа система. Преди ден изброих, че те са работили с шестима министри, които осъществяват връзката между съдебната власт и изпълнителната власт. На този състав на ВСС му се наложи да изпълни измененията в Закона за съдебната власт, резултат от промяната на Конституцията. Беше свършена много работа. Но, за съжаление, остана и привкус, а така също и недовършена работа. Преди всичко не беше решен въпросът с натовареността на магистратите, особено в съдийската колегия. Прокурорската колегия предложи план, но трябва да бъде отчетено, че при тях нещата са доста по-леки за решаване. Големият проблем е за натовареността на съдиите. Това безспорно ще бъде и един от акцентите в предстоящата работа на новия състав на ВСС”, коментира Цецка Цачева.

“Все още има очакване за повече справедливост, повече прозрачност в работата на съдебната власт като цяло. Отговорността безспорно за това на първо място е на ВСС, но нека и останалите представители на различните власти да не бягаме от тази отговорност. Според законодателната рамка, според връзката между изпълнителна власт и ВСС, всъщност трябва да очакваме и резултатите. Има какво да се желае повече. Аз лично, за себе си, като човек, който съм свикнала да работя в екип, в колектив, бих заложила повече на колективния дух в новия състав на ВСС”, допълни тя.