Цацаров лично се запозна в Пазарджик с хода на разследването по случая с убийството в с. Виноградец

Сотир Цацаров

Местните разказват за случаи на насилие от страна на чичото на детето, който е председател на Общинския съвет в Септември

 

Лично главният прокурор Сотир Цацаров бе на място в Окръжна прокуратура в гр. Пазарджик, където се запозна с хода на разследването по досъдебното производство по случая с убийството в с. Виноградец.

Две са версиите, по които работим за убийството на Наско Тонкев във Виноградец. Едната е, че стрелец е 6-годишното дете, а другата – че е стрелял Лазар Влайков. Това съобщи Цацаров на импровизиран брифинг пред Съдебната палата в Пазарджик.

В нощта на четвъртък срещу петък в ресторант в село Виноградец беше застрелян 47-годишен мъж – собственик на кръчма, в която празнували рожден ден на шестгодишно дете.

Възрастните започнали да си подават пистолет от ръка на ръка, когато той попаднал у шестгодишното дете. В резултат на произведен изстрел загива собственикът на ресторанта, баща на две деца.

Kъм момента е ясно, че 6-годишно момче е държало пистолета, с който е произведен фаталният изстрел, но не е категорично доказано, че именно детето е натиснало спусъка. Чичо му е Лазар Влайков, председател на Общинския съвет в Септември. Именно негов е и пистолетът. Хората подозират, че той е виновникът.

​Жители на Виноградец пък разказват, че това не е първият инцидент с Лазар Влайков, разказва NOVA.

Разказват за сбиване между него и син на общински съветник, при което Влайков му нарязал цялото лице с бутилка. Местните споделят, че има страх от него в града.

Влайков беше задържан за 24 часа, но след това беше пуснат на свобода, без повдигнати обвинения.

Главният прокурор заяви, че подробно се е запознал с материалите по разследването до момента и в него има две обособени групи показания на свидетели.

Първата от тях твърди, че стрелец в злополучната нощ е било детето, а втората сочи като извършител Лазар Влайков. Според Цацаров категоричен и ясен отговор на въпроса ще даде прецизна балистична експертиза и експертизите от направените натривки на убития Тонкев, детето и Лазар Влайков.

Главният прокурор обясни, че пистолетът, с който е стреляно, е “Глок” и е трудно, но не и невъзможно дете да успее да натисне спусъка. Момчето ще бъде разпитано в “синя стая” при всички изисквания на закона, допълни Цацаров. Главният прокурор добави, че на мястото на инцидента са открити 126 патрона от газово оръжие.

Сотир Цацаров каза още, че започва разследване за контактите и отношенията между Лазар Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров на база показанията на семейството на убития, че общинският председател и магистратът са изключително близки и след убийството на Тонкев Влайков е позвънил веднага на прокурора.

Главният прокурор обясни, че е разговарял с Георги Кацаров и той е потвърдил, че има неформални контакти с Влайков. Вече са направени разпечатки на телефонните разговори, проведени в нощта на убийството, както на телефоните на Влайков, така и на телефона на прокурор Кацаров. Те ще дадат ясен отговор на въпроса дали в нощта срещу 1 септември шефът на Общинския съвет в Септември е звънял на районния прокурор на Пазарджик.

Пред главния прокурор Георги Кацаров е заявил, че не е имало такива разговори.

По заповед на Сотир Цацаров разследването на убийството на Наско Тонкев ще бъде възложено на Окръжна прокуратура в Пловдив с цел максимална обективност и изясняване на истината. Самият Кацаров ще бъде разпитан утре официално като свидетел.

“Ето защо, за да се избегне всякаква пристрастност на държавното обвинение, разследването по-нататък ще се извършва от пловдивската прокуратура. Ако някой е спестил служебна информация или е давал неправомерни съвети, ще има последствия”, заяви Сотир Цацаров. По думите му не бива да остава каквото и да е съмнение за обективността на прокуратурата и разследващите органи.

ГЕРБ вече изключиха от редиците си Лазар Влайков.

„Този човек е представил в централата на ГЕРБ свидетелство за съдимост, че не е осъждан. При неговата номинация, а и след това при избора му за общински съветник той е бил неосъждан”, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ.