Цеков: Борисов със силно полувреме, кабинетът допусна грешки

Борислав Цеков

 

Опозицията и нейният отбор играят нахъсано, но засега не намират път към вратата на своите опоненти, смята юристът

 

Премиерът Бойко Борисов направи най-силното си полувреме през 100-те дни на кабинета. За сметка на това отборът му – правителството, направи много грешки. Това коментира пред дир.бг юристът от Института за модерна политика Борислав Цеков, давайки оценката си за 100-те дни на кабинета “Борисов-3”.

“Според мен, ако се опитаме да оприличим тези 100 дни на едно спортно полувреме, а управляващите и опозицията разгледаме като футболни отбори, за мен капитанът на управляващия отбор, в случая премиерът, направи най-силното си първо полувреме в сравнение с предните си два мандата. Но за сметка на това неговият отбор, т.е. правителството, в защита и полузащита допусна доста сериозни грешки и слабости. Тук е достатъчно да споменем скандалите около НДК, да се отвори и по-голямата тема за липсата на визия въобще на българската държава как да използва европейското председателство, не като една бюрократична процедура, която ще мине и замине, а като политически инструмент като ново успешно позициониране на България в рамките на ЕС и издигане на авторитета на страната”, заяви Цеков.

“Опозицията и нейният отбор играят нахъсано, но засега не намират път към вратата на своите опоненти”, допълни Цеков.

“Ако излезем от футболната терминология, поне според мен, това правителство изглежда малко по-стабилно като конфигурация в сравнение с предния кабинет „Борисов”, когато Реформаторският блок беше раздиран от непрекъснати корпоративни, политически и всякакви противоречия, скандали и всяваше напрежение. Сега конфигурацията на кабинета е по-хомогенна и това е благоприятен фактор.

Бойко Борисов

Вторият благоприятен фактор е оживлението, което данните сочат за икономиката на страната – намаляване на безработицата и т.н., което оказва своето въздействие. Ако трябва да започнем с нещо добро, то е по-скоро персоналният успех на г-н Борисов – това са външнополитическите му совалки, намеренията му и успешното на този етап балансиране на световните сили в рамките на новата геополитическа архитектура, която се оформя в света”, коментира Борислав Цеков.

“От друга страна това, което си заслужава много сериозна критика, поне според мен, е, че правителството все още няма достатъчно добри решения в двете ключови сфери здравеопазване и образование.

В образованието продължава да е блокирана многомилионната европейска програма за научни изследвания. Продължава хаосът в здравеопазването. Виждаме колко старателно и грижливо българските власти търсят начин как да похарчат милиард и половина лева за един самолет. Това е моя принципна критика към всички управления, че е добре да се обсъжда, преди да се похарчи милиард и половина за въоръжение със същата старателност, настойчивост и търсене на възможности да се види как да бъдат инвестирани милиард и половина лева в общественото здравеопазване и в образованието. Това са много по-ключови за националната сигурност на България инвестиции в хората, в качеството на живот, в нацията, отколкото тези средства да бъдат похарчени за купуването на един самолет, три танка или десет гаубици, без да подценявам нуждата от модернизация на армията”, категоричен бе Борислав Цеков.

Той се аргументира така: “Не дай Боже при един конфликт тези железа ще бъдат унищожени за секунди, докато сигурността на България ще се гарантира от една жизнеспособна, образована и здрава нация. Аз казвам като критика и към това и към всяко следващо управление, които по този погрешен начин подреждат приоритети как да се харчат парите на данъкоплатците. Защото и на нашите партньори евроатлантическата общност, ако има воля и задълбоченост в управлението, ще се намерят подходящите моменти, всички ще разберат кое е по-важно, за да бъде една държава – членка на ЕС, по-силна, по-стабилна и с по-добра перспектива – три танка повече или по-малко образована и здрава нация”.

Капитанът на отбора (б. р. премиерът Бойко Борисов) направи много силни 100 дни. Докато в защитната част на отбора министрите, отговорни за образованието, за европейското председателство, не се представят убедително, каза Цеков в отговор на въпрос има ли министри, които се справят по-добре или по-зле.

Няма ясна политическа визия за българското европредседателство. На него се гледа по-скоро административно – бюрократично. А би трябвало да се използва българското европредседателство като възможност България да покаже на нашите партньори, че може да организира не просто 15 заседания, да осигури превоза на някой друг министър от летището до НДК, а да покаже своя, ако щете, цивилизационен капацитет, коментира Цеков.

“Защо не бъдат поканени от Райна Кабаиванска през Гришо до Стоичков – големите разпознаваеми в целия свят имена от световна величина, с които разполага България? Защо няма такъв тип програма по време на европейското председателство, в която те да бъдат част от проявите, на които да бъдат поканени европейските министър-председатели и министри. Защо се извърши такава глупост – вместо да се събаряше паметникът “1300 години България”, тези пари не бяха дадени на Кристо Явашев, който да го опакова по време на председателството и да превърне София в световно явление и новина”, отбеляза Борислав Цеков.

Нахвърлям съвсем импровизирано такъв тип идеи, обаче ако се седне на държавно ниво и се обмисли задълбочено една цялостна програма, която България да изработи така, че председателството да се превърне и като политика, и като съпътстващи дейности в успеха на България. Но засега виждаме батака около НДК и нищо повече, каза в заключение анализаторът.