Цветан Цветанов: Кабинетът няма да падне, харчим толкова, колкото изкараме

Цветан Цветанов

БСП не произвежда работещи политики в полза на страната. Тя ще се стреми на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, смята председателят на ПГ на партията

 

Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна нестабилност и да неутрализират постигнатото от властта. Това е единственият вид политика, който БСП владее и на който очевидно ще се осланя в периода, когато България ще бъде в обсега на публичното внимание на европейските граждани. БСП не успя да създаде свои политики и политически оси и не произвежда работещи политики в полза на страната. Тя ще се стреми на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, при това не по същество, а с атаки в гръб и безсмислени обвинения.“ Това каза в интервю по „Хоризонт“ Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Според него в дневния ред на обществото трябва да бъдат предстоящият бюджет, размерът на дефицита, продължаването на икономическия растеж, политиката по отношение на Западните Балкани.

Според парламентариста бюджетният дефицит за 2018 г. ще бъде под 1%, а изхарчените пари по бюджета ще са два милиарда и половина лева повече, като от тях 700 милиона са само за фонд „Работна заплата“ за бюджетната сфера. Тези средства, по думите му, няма да бъдат за сметка на растящ дефицит, а за сметка на икономическия растеж.

Цветанов обеща увеличение не само в сферата на образованието, което е основен акцент в бюджета, но и поетапно увеличение и в други сектори. Той изрази надежда, че заради нарастването на брутния вътрешен продукт през 2019 г. може да има повече разходи, без да се налага увеличаване на дефицита. Лидерът на парламентарното мнозинство очаква брутният вътрешен продукт да достигне приблизително 100 милиарда лева, но плановете са в края на мандата на управляващите той да е на равнището от 120 милиарда, като по същото време се планира средната работна заплата в страната да бъде 1500 лв., а минималната – 650 лв.

Цветанов прогнозира икономически растеж към края на годината от приблизително 4%, който ще е в основата на продължаващия ръст на доходите.

В тези месеци, в които правителството отново възвърна формата си, която беше преди провеждането на предсрочните парламентарни избори, имаме излишък и в момента ние можем да направим тези харчове, но не за да увеличим дефицита и не за да задължаваме следващите поколения. Харчим толкова, колкото изкарваме, подчерта Цветан Цветанов.

В коментар за протестите на служителите на МВР за повишаване на заплатите и срещу закриването на противопожарни звена Цветанов потвърди, че през 2018 г. се предвиждат 55 милиона лева повече за работни заплати в сектора. Той изрази очакване ръководството и експертите във вътрешното министерство да осигурят по-голямо увеличение за полицаите и пожарникарите, които са „на терен“, жертват живота си и срещат сериозни изпитания ежедневно.

Цветанов съобщи, че в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и в рамките на второто четене на промените в Закона за МВР ще се търси правна възможност за съхраняване, макар и с по-малък състав, на звената, които в момента се предлагат за закриване.

По повод думите на президента Румен Радев, че след като са петимни да се борят с корупцията, управляващите е трябвало да намерят възможност за участие в свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност, председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви:

„Вижте, това беше лоша интерпретация, за да се подхранва и да се захранва един перманентен скандал, който трябва да има с управляващото мнозинство и с управлението на страната. За съжаление обаче много е неприятно, когато в тези подходи участва и човекът, който трябва действително да олицетворява единството на нацията. Съгласно член 92 от Конституцията това е президентът на страната. И разбира се, тази интерпретация, която беше направена и от лидера на БСП. Нито един от напусналите Консултативния съвет не е напуснал просто ей така, а просто имаше обективни причини за това.“

Цветанов разясни, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е уведомила две седмици преди съвета, че участва във форум на страните – членки на НАТО. Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ е необходимо при такива неотложни ангажименти, на които гласът на България трябва да се чува силно на международната сцена, да се проявява разбиране. Необходимо е да се подобри координацията и комуникацията за съгласуване между институциите при свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, допълни Цветанов.

В отговор на въпрос защо няма парламентарна комисия, която да разследва как се харчат двата милиарда лева за саниране, където има съмнения за завишени цени, Цветан Цветанов отбеляза, че в предизборния период и в началото на мандата на Народното събрание БСП е сезирала прокуратурата и според него, когато компетентните органи са сезирани, няма смисъл да се създава парламентарна анкетна комисия, която не притежава компетентността на разследващ орган.

В заключение Цветанов декларира, че не изпитва притеснения за стабилността на коалицията.

Господин Симеонов е част от коалиционното споразумение и ние заедно формираме парламентарното мнозинство. Изборът за съответните министри и вицепремиери е в правомощията на „Обединени патриоти”. Към настоящия момент коалицията е стабилна и нямам абсолютно никакви притеснения относно стабилността и управлението, което трябва да продължи.

„Опозицията я има и за нас е важно тя да бъде силна, да бъде мобилизирана, да бъде единна, но да бъде политически сблъсък на идеи, на политики, а не политически сблъсък, при който един да публикува компромати и да търси да въвлече управлението и управляващото мнозинство в поддържането на тази перманентна криза”, заключи Цветанов.