Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниСвятТурски министър: Мощно земетресение ще разруши Истанбул

Турски министър: Мощно земетресение ще разруши Истанбул

Учените очакват големия трус до 15-30 години, около 600 000 сгради в мегаполиса са застрашени

 

Турските власти смятат, че в близките години Истанбул ще бъде разрушен от мощно земетресение. Около 600 000 отделни сгради в мегаполиса ще бъдат разрушени при очаквания мощен трус, предупреди министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки, цитиран от “Хюриет дейли нюз”.

“Сега има действителна заплаха от земетресение, което се очаква да се случи в Истанбул, което ни плаши всички. Всички учени казват това. Както нашите учени твърдят, това земетресение ще се случи най-вероятно след 15 години, трябва ли сега да се занимаваме с това? Около 600 000 отделни сгради изглежда са изложени на риск в Истанбул “, каза Йозхасеки в централната анадолска провинция Коня по време на събитие за градски трансформации, предаде “Хюриет дейли нюз”.

Министърът допълнил, че много общини в цяла Турция извършват погрешни работи по проекти за градско обновление, докато описва сградите в западните страни като “по-солидни” в сравнение с тези в Турция. На много места кметове са позволили на строителите да разрушават сгради и след това им позволят да се реконструират по “грозен начин”, коментира ресорният министър.

По този повод той засегна и предстоящото силно земетресение, което се очаква в Истанбул и което според учените може да се случи през следващите 15 до 30 години. Министърът е категоричен, че властите трябва да вземат предпазни мерки срещу земетресението и увери, че министерството му “прави всичко възможно”.

“Ето защо работим. Взехме всички предпазни мерки, взимайки предвид реалността, подготвихме инфраструктурата, осъзнаваме проблемите. Направихме презентации пред нашия президент и министър-председателя. Ние им обяснихме трудностите, които можем да срещнем по въпроса за градската трансформация. Казахме им, че трябва да обявим тази мобилизация, тъй като трябва да направим всичко възможно за разрешаването на този проблем и съответно да обявим мобилизацията “, каза министърът.

Земетресение с магнитуд от над 7 по скалата на Рихтер се очаква да стане в региона на Мармара в близко бъдеще, заяви ръководителят на Обсерваторията в Кандили от Халук Йозенер на 17 август. На тази дата беше отбелязана 18-тата годишнина от земетресението през 1999 г., при което за секунди загинаха близо 18 000 души в северозападна Турция.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular