Tuesday, May 21, 2024
HomeБизнесВажно за всички купувачи: Само срещу 8 лева може да се провери...

Важно за всички купувачи: Само срещу 8 лева може да се провери какво е истинското състояние на кола втора ръка

 

Купувачи на употребявани автомобили ще може да установяват техническото състояние на колите втора употреба. Нова онлайн платформа ще се опита да създаде база данни с качествени коли втора ръка, които са проверени в оторизирани сервизи. Това предаде в.”Монитор”. Срещу такса от 8 лева потребителите на сайта ще може да проверят желания автомобил в какво моментно техническо състояние е.

Това ще се случва с въвеждане на номера на рамата на превозното средство. С онлайн системата създателите й целят да отговорят на порочната практика за внос на употребявани автомобили със съмнително техническо състояние, които се предлагат на пазара в отлично състояние. Продавачите вместо да инвестират в лъскане на возилото, ще може да докажат състоянието на автомобила си в някой от 15-те оторизирани автосервиза на различни марки в цялата страна.

Създателят на платформата Явор Иванов коментира пред „Монитор“, че иска да обърне сега съществуващия модел купувачите да заплащат за прегледите на колите преди покупка. Сметката му показва, че средната цена на преглед ще струва около 100 лева след което данните ще се качват на сървър и ще може да бъдат преглеждани от потенциалните купувачи. Новата онлайн система ще помогне и на официалните сервизи на марките у нас, защото ще доведе до повече приходи, допълни Иванов. Сайтът покрива около 40% от марките на пазара към момента. Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради техническа неизправност на автомобилите. Всяка трета кола, продавана на автотържищата, е с манипулиран километраж.

Много скрити дефекти на тези автомобили не се обявяват и купувачите са в неведение. Честа практика е фалшифицирането на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За съжаление от страна на държавата няма решителност за решаване на проблема, липсва регулация, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Според последно проучване на пазара на употребявани автомобили в Европейския съюз, поръчано от Европейската комисия, 41% от купувачите са имали поне един сериозен проблем след сделката, като 40 на сто от тях са се появили до месец след покупката. В същото време всеки четвърти се е оплакал от нечестни търговски практики. Въпросът за автомобилите втора ръка е много сериозен.

Това, което в момента пазарът предлага, е в състояние, което сериозно застрашава безопасността на движението, посочи Димитър Ганев, бивш шеф на ИА “Автомобилна администрация”. Подобна идея за държавен онлайн каталог за състоянието на автомобилите има и в момента, но предстои да видим дали тя ще бъде заложена в някой от трите закона, които ще заменят сегашният Закон за движение по пътищата – Закон за движение по пътищата, Закон за водачите и Закон за пътните превозни средства.

Именно в последния нормативен акт може да бъде записан подобен ангажимент. Европейската комисия също има намерение да се въведе платформа, която да предоставя данни за техническото състояние на превозните средства, но едва след 2020 г., допълни Ганев.

RELATED ARTICLES

Most Popular