Йета от Албания пристигна с линейка с климатик в парка за мечки в Белица, още е в стрес, може да има и тумори

Преди повече от три месеца двегодишният мечок Рику също бе взет от Албания

Васил Мадолев: Посещават ни все повече англичани и израелци с апартаменти в Банско и Разлог

17-годишната мечка Йета бе докарана в мечия парк над Белица от екип на Фондация „Четири лапи”. Засега тя е отделена от другите животни, за да няма допир с тях, докато свикне с обстановката и се успокои. Животното все още е в стрес от дългия път от Албания до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки в местността Адриянов чарк.

„Никак не бе леко пътуването, преминахме през три граници, а температурата бе 41 градуса. Наложи са да поставим допълнителен климатик отзад в специалната линейка, с която транспортирахме Йета”, разказа Васил Мадолев, ръководител на екипа в мечия парк.

„Албански лекари, които преглеждали мечката, имат съмнение за тумори. Само да свикне с новия й дом и ще осигурим медици, които да проверяват в какво здравословно състояние. Ако се наложи, ще се предприеме спешно лечение”, увери Мадолев.

Йета опитала няколко пъти да премине през загражденията, но усетила силата на електропастира. Това е втората албанска мечка, която тази година е докарана в парка над Белица. Преди повече от три месеца двегодишният мечок Рику също бе взет от Албания. Той бе намерен в селски двор в планинската област Скрапар в южната част на страната през ноември миналата година. Преместването му обаче бе извършено доста по-късно заради трудностите при оформяне на документите за международен транспорт. С новите двама обитатели от Албания бройката на четириногите обитатели на парка вече е 26.

„През август едва смогваме да посрещнем всички гости, но се справяме. Все повече са и чужденците – най-вече англичани и израелци. Голяма част от тях имат апартаменти в курортите Банско и Разлог. Жегите не спират наплива при нас”, каза още Васил Мадолев.

Заради горещините са направени два нови басейна в двата големи сектора, за да има достатъчно място за прохлада на четириногите във водата. Живителната течност е студена и свежа, тъй като е от планинската река в района. Всеки ден им се дават по 5-6 килограма замразени зеленчуци и плодове, както и сладоледи. Напоследък ги хранят и със замразени дини, пише кмета.bg