Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятЗадава се война между Русия и САЩ заради Сирия

Задава се война между Русия и САЩ заради Сирия

Русия заплаши с удари по американски кораби и самолети

 

Началникът на руския Генерален щаб генерал Валерий Герасимов е обсъдил по телефона ситуацията в Сирия с американския си колега Джоузеф Дънфорд – председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщи руското издание „Комерсант“.

Малко преди това Герасимов заяви, че Москва разполага с достоверна информация за подготовка на провокация с използване на химическо оръжие в обкръжения от сирийската армия бунтовнически район Източна Гута край Дамаск. Целта е евентуална химическа атака да бъде приписана на сирийските правителствени сили и да послужи за повод за американски ракетен удар по правителствените квартали на Дамаск като наказание срещу режима на президента Башар Асад, посочи Герасимов.

В руския Генерален щаб смятат, че е възможно да се повтори сценарият, разигран от САЩ след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април 2017 г., за която Западът обвини Дамаск и след която Вашингтон нанесе удар по сирийската военновъздушна база в района с 59 ракети „Томахоук“. Те бяха изстреляни от два американски бойни кораба, плаващи в Средиземно море.

Във връзка с това генерал Герасимов предупредил САЩ да се въздържат от нанасяне на ракетен удар по Дамаск, където се намират руски военни съветници и друг руски персонал. В съобщението на руския Генерален щаб се казва, че в случай на заплаха за руските военни в Сирия Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по носителите им, т.е. по бойните кораби и по самолетите от ВВС на САЩ, посочва „Комерсант“. Така шефът на генщаба за първи път причисли американските кораби и авиация към потенциалните цели за унищожаване, в случай че те бъдат използвани за удар срещу Дамаск.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular