Захариева: Срещата беше продуктивна, тонът изключително добър, Ердоган подаде ръка

Участниците в срещата: Реджеп Ердоган, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

Турция има претенции по въпросите за мюфтийските имоти, коментира премиерът

Срещата беше продуктивна, тонът беше изключително добър. Това заяви в ефира на Нова външният министър Екатерина Захариева за срещата на високо ниво във Варна. Тя акцентира, че с позицията си за обща работа в проблемните райони турският държавен глава Реджеп Ердоган подаде ръка към ЕС.

“Подчертавам, че тонът беше изключително добър. Най-важното за България – това е запазване на споразумението. 87% намаляване на вълната. На българската граница няма натиск”, категорична е Захариева. Тя добави, че на срещата са били поети ангажименти и от страна на ЕС, и от страна на Турция. Според външния ни министър това показвало, че споразумението работи. “Всяка от страните трябва да изпълнява ангажиментите си по него”, обясни първият ни дипломат.

“Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност, и заяви: “Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, заяви мин. Захариева.

По повод повдигнатите теми за правовата държава в Турция и турската военна операция в Африн Захариева обясни, че продължава да има различия, но те са решими с дипломатичен подход. По думите на Захариева премиерът Борисов е поставил висящите въпроси при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган.

“Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя по въпроса за висящите въпроси като този за тракийските бежанци.

“Срещата получи своя резултат. Тя няма да е еднократен акт. Ще последват още. Най-важно е да говорим едни с други, а не едни за други.” Така коментира срещата във Варна посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. “България беше формален домакин, но изигра ролята на медиатор. Ние приехме нелеката роля да домакинстваме. На масата във Варна бяха поставени въпроси и на двете страни. В последно време подкрепата за Турция за влизане в ЕС нараства. То е, защото турците виждат в това икономически растеж”, уточни тя. “Интересите в икономическата сфера са идентични. Търсят се нещата, които събират Европа и Турция. Поставени са важните въпроси и от едната, и от другата страна. Наричаме тази среща “разбиване на ледовете” и е важно какво ще се случи оттук нататък”, категорична е Нейнски.

Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза премиерът Бойко Борисов. Представих нашите претенции към Турция. Като се започне от тракийските бежанци, та до изселниците. Турция има претенции по въпросите за мюфтийските имоти, за обезщетенията и последствията от Възродителния процес, за управлението на водите и за културните паметници, посочи Борисов. Затова да не бъркаме тази среща с двустранните отношения, каза той. С външните министри и с обща комисия тези въпроси могат да се разгледат, заяви българският премиер.

Днес постигнахме голяма част от целите, които си бяхме поставили, отбеляза Борисов. Споразумението за бежанците продължава, следващият транш за Турция се осигурява, допълни той. Най-големият успех е, че след замерянето с претенции и реплики през медиите сега вече се връщаме на масата на преговорите, всеки със своите мотиви и този канал на диалог трябва да продължи да работи. Мисля, че в края на председателството ни ще има още една такава среща, добави Борисов.

Реджеп Ердоган предостави много информация за Сирия и за бежанските лагери и колегите взеха тази информация, която трябва да се обсъди.

На срещата се разбра, че Реджеп Ердоган и Доналд Туск са играли футбол в Полша преди време и са били дузпи, каза още Борисов.