Запушена канализация наводни с фекални води десетки домове в Мала църква, Сн. Кацарска: Ще пламнат зарази, но никой не взима мерки

Марияна Стойнева: Кметът на Самоков Вл. Георгиев ни посъветва да копаем септични ями в дворовете си, в кой век живеем?!

 

Жители на самоковското село Мала църква от 6 дни са в неописуема паника заради запушена улична канализация.

Аварията доведе до десетки къщи, плувнали във фекални води. Хората са подали сигнал до институции, но по техни думи до ден днешен реакция няма. Те сигнализираха на редакционния телефон на в. „Вяра“ с молба за помощ. Според жителите на селото причината е в счупена бетонна тръба, непосредствено преди шахтата на главния път.

Уличният канал се е напълнил с отпадни води и същите са се върнали през сградните отклонения в имотите на хората, защото са най-ниско. По-възрастните хора си спомнят, че каналът е зидан преди много години. „Навремето канала го зидаха с цимент и плочи, трябва да се подмени“ – казват хората.

Веднага след като възникнал проблемът, хората са уведомили кмета на селото Ивайло Петров, както и кмета на Самоков Владимир Георгиев, ВиК, но проблемът не бил отстранен.

Владимир Георгиев

От ВиК им заявили, че не поддържали и не стопанисвали канализацията, както и не извършвали подобни строително-ремонтни дейности за възстановяването им, понеже хората не си заплащали такса „уличен канал“, разказват жителите. Дошлите на място служители от ВиК казали още, че няма какво да направят. „Кметът на Самоков Владимир Георгиев пък в телефонен разговор ни посъветва да си направим в дворовете септични ями”, допълват жителите. В следващите дни частна фирма, наета от селския кмет, предприела действия. Направили дълбок изкоп на улицата и установили сериозно запушване на уличния канал, но проблемът си останал.

По думите на потърпевшите проблемът е възникнал преди седмица и десетки къщи в село Мала църква се наводнили от върнатите фекални води през тоалетни чинии и сифони на бани. Височината на водата стигнала ниво от около половин метър от пода. Хората се мъчили да отводнят етажите си, първоначално с подръчни средства изгребвали водата, а после и с помпи, но фекалните води останали в помещенията им. Принудени са до ден днешен да живеят при крайно неблагоприятни условия, при това в зимните месеци. Наложило се да се самоевакуират, живеят при свои близки, защото миризмата в къщати им е непоносима. Спрян е токът в къщите им, за да не станат пожари. Домовете им са пред разруха, за да отводняват, се наложило да разбиват праговете на входните врати. Налягането на върнатата вода варирало в различните часове на денонощието, като вечер било най-силно. Жители на селото ни показаха тоалетна чиния, която се е отлепила от пода от силното налягане. Репортер на в. „Вяра“ засне изкопа, видимо е дълбок около 2 метра. Пълен е с фекална вода и дори не бе обезопасен. По думите на потърпевшите Снежана Кацарска, Марияна Стойнева и др. по четири пъти в годината възниквали наводнения в домовете им. След наводненията хората се оплакват, че правят големи ремонти за възстановяване на щетите. Готови са да направят протест и да поискат обезщетение от кметове – и от този на селото, и от самоковския. „В понеделник отиваме в региналната здравна инспекция и в министерството, за да алармираме за риска от епидемии и болести в туристическото ни село и община“,  обещават пострадалите. Какво е становището на екоинспекциите, в. “Вяра“ ще публикува в следващ брой.

Гореописаното репортер на „Вяра“ установи на място – вредите в имотите на хората, както и необходимите строително-ремонтни действия за възстановяването им. Според тях честите аварии са поради липса на редовна профилактика и липса на ревизионни шахти. Хората питат: „Колко дни ще са нужни някой да благоволи да дойде и да отстрани проблема? Кой ще ни осребри и възстанови имуществените и неимуществените вреди,  изразяващи се в психически и морални страдания и физически неудобства от възникналите поредни наводнения с фекални води?  Една от потърпевшите е Снежана Кацарска, ето какво сподели тя:  „Нечовешко е отношението от страна на институциите. Сигналът за проблема е подаден отпреди седмица, никой не взе под внимание, а 6-о денонощие отводнявам. Къщата ми ще падне, приземният етаж е пълен с фекални води. Ще пламнат зарази. На кого му пука? Подадохме сигнали до кмета на селото, до кмета на общината и никакви мерки не се взимат. Ако това нещо се случи в техните домове, пасивни ли ще останат?“, сподели с притеснение Снежана. Тя покани наш репортер в къщата си, за да покаже наводнения и етаж: „Елате да видите, къщата ще ми падне. Проблемът е от една седмица, не е от вчера, никой не обръща внимание на подадения от нас, потърпевшите, сигнал. В съседите положението е същото.“

Друг жител на селото сподели: “Всяка година имаме проблеми с обратния канал. Запушва се, избива и залива домовете ни. Обратният канал в селото представлява гериз, това не е тръба, а направен преди 30 години от циментови плочи“, добавят хората.

Потърпевшо е й семейството на Марияна Стойнева: „След дъждовно време тръбите се запушват и избиват. От понеделник до днес фекалиите заливат централната улици, влизат в мазетата ни, по-ниска точка сме. Миризмите са неописуеми. Имаме малки деца, ще тръгнат епидемии, хора. Кой ще ни обезщети, кой ще ни заплати щетите? Този ужас е всяка година. Напълни ми се целият приземен етаж. Четирима души цяла нощ изнасяме с кофи водата.  За една година четири пъти се наводняваме. По миналата година положението беше същото, никой не взима никакви мерки. Елате да ви покажа приземния ми етаж. Стените са половин метър във вода, всичко се руши. Направиха си децата основен ремонт, днес ламинатът отново плува в салони, стаи също. Данъци си плащаме, ВиК услуга също. Кметът дори не си направи труда да опише щетите ни и да ги занесе на самоковскио кмет да ни помогне. Искаме да се направи веднъж завинаги тази канализация. Вчера звънях на градоначалника Владимир Георгиев и му описах проблема, в отговор ми заяви: ”Всяка една къща да си направи септична яма“. Това отговор на общински кмет ли е? В 21-ви век живеем, ние сме курортно село и ще правим септични ями, къде го има това, срам и резил. Вчера, като дойде на място селският кмет Ивайло Петров, си запуши носа от смрад, не издържа и пет минути и си тръгна. Казах му: кмете, вземете спешни мерки, в къщата живеят малки деца, ще плъзнат болести. Така и до ден днешен проблемът не е решен. Самоковският кмет не се е вестнал в селото от години, а преди избори дойде, обещава… Чакам го да дойде на предстоящите местни избори, ще го питам къде да си сложим септичните ями – на пато или на тротоарите“, възмутено сподели Стойнева и добави: „Дойде преди ден частна фирма с багер, разкопа пред къщите ни, заряза необезопасена яма, дълбока над метър и половина. Ще се издавят деца, животни, ще плъзнат епидемии. Всичко тече по главната улица, туристи минават, запушват си носовете и се възмущават. Звъняхме и на ВиК, оттам ни заявиха, че не могат да ни решат уличния проблем, нямали това право, защото селото не сме си плащал  такса мръсен канал.“

Друг жител, който не пожела да се представи, заяви: „На селския кмет за нищо не му пука. Като се топят снеговете, водата от полето се стича в селото из улиците, превръщат се в езера, така и не взе никакви мерки. В полето е пълно с умрели коне, а през лятото безстопанствените коне съсипват картофите на хората.“