Женският състав за народни песни „Рилски звуци” на Иван Кацарски се представи на фестивал в разложкото село Баня, дегустираха вкусни госби на кулинарна изложба

 

Самодейците от читалище “Христо Ботев” в Рила представиха региона на Втория фолклорен фестивал “Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра” в разложкото село Баня.

За целогодишния си труд самодейките получили награда – престоя в местен комплекс

„Женският състав за народни песни „Рилски звуци” с ръководител Иван Кацарски за втори път се включи във фестивала, чиято организация беше чудесна – с много участници в едно прекрасно село с минерални извори. Отново достойно представяне на самодейците, които са гордост за нашето читалище.

Рилчанки имали възможността да опитат традиционни госби

Престоят в местен комплекс беше награда за целогодишния труд и ентусиазъм, с който те участват във всички читалищни и общински мероприятия”, отбеляза читалищният секретар Мария Жлябинкова. Гостите от Рила имали възможността да опитат и традиционни местни госби -пити, баници, боб, приготвени от банчанки за кулинарната изложба, проведена в рамките на фестивала.

Момент от участието

„Рилски звуци” възниква през 2000 г. като Състав за стари градски песни. В последните години под ръководството на благоевградчанина Иван Кацарски, който е и корепетитор на групата, самодейците започват да учат и народни песни и се представят и на фолклорни фестивали.

В началото на септември „Рилски звуци” участва във вече традиционния фестивал  „Етно Рила „Музика под рилското небе”, проведен за 6-а поредна година с участието на музиканти от 13 държави.

От 1 октомври за Състава за стари градски песни, както и за останалите формации започва новата учебна година. В момента в читалище „Христо Ботев” в Рила има 5 танцови състава – 4 за деца от различни групи и две женски групи, чийто ръководител е благоевградският хореограф Асен Колев, детска вокална група, ръководена от Емилия Начева, и споменатата дамска вокална група. От 1 година в библиотеката функционира клуб „Млад приятел”, с ръководител Соня Първанова.