Жители на община Струмяни се дивят:6 г. шефът на ВиК-Стримон В. Димитров управлява след отстраняване от ОбС, прибира близо 2 бона на месец

Кметът Илиев (със зеления пуловер) и председателката Яневска ръководят сесия на ОбС с нареден алкохол на масата, липсва им полицай с дрегер.

 

 

В. Димитров: Заради фалстарта на асоциацията дружеството е с неизяснен статут, Общо събрание решава кой е управител, инкасатори събират такси само срещу фактура, положението във ВиК-Петрич е същото

Областният управител Б. Михайлов: Поддръжката и събирането на парите е в правомощията на ВиК-Стримон до създаване на асоциацията

Кметът Илиев се покри, ОбС шефката Златка Яневска: Решението не е взето в моя мандат, нищо не зная

 

Управителят на ВиК-Стримон Васил Димитров управлява дружеството вече 6 години и прибира заплата от близо 2000 лв., след като е отстранен от Общинския съвет, а инкасаторите вместо касови бележки ни дават хвърчащи листа срещу таксите за вода, това съобщиха възмутени жители на община Струмяни.

Васил Димитров

„Как освободеният от длъжност през 2012 г. Васил Димитров продължава да управлява до ден днешен ВиК-Стримон в село Микрево и как неговите инкасатори събират пари на ръка, без да издават касов бон от 2012 г. до ден днешен? Как отчитат приходи?  А кметът Емил Илиев и председателката Яневска  бяха хванати от екип на ВЯРА да ръководят сесия на ОбС с нареден алкохол на масата, липсва им полицай с дрегер.”, чудят се жители на община Струмяни.

Запрян Бараков

През 2012 г. ОбС-Струмяни освобождава от длъжност Васил Димитров, но не и от отговорност. ВАС потвърждава решението на ОбС, съгласно което на длъжността управител е назначен Зарян Бараков. Общинският съвет дори е задължил кмета Емил Илиев в срок от три дни след влизане в сила на решението да подпише договор за управление при клаузите на действащия договор за управление на бившия управител.

Бисер Михайлов

Вместо на стола на управител Бараков става инспектор в дирекцията на ДАМТН в Благоевград, която доскоро се управляваше от бившия кмет на Струмяни, сега съветник – Валентин Чиликов. Чиликов заемаше поста главен секретар на агенцията, но беше освободен миналия месец.

„Община Струмяни в България ли е, решенията на ВАС важат ли тук, решенията на ОбС кой ги изпълнява, има ли кмет, упражнява ли някой контрол над дейността на общинските дружества, къде отиват парите ни? Хората плащат по 60 лв. за вода. Не стига това, ами съгласно решение на ОбС № 107 от 30.06.2016 г. ОбС в Струмяни прехвърля ВиК мрежата на водното дружество в Благоевград. От 2016 г. до сега на кого е задължение да инкасира водата? На ВиК-Благоевград или на ВиК-Микрево, начело с освободения Васил Димитров?

След като сме си платили на Микрево, трябва ли да плащаме на Благоевград? Не е ли добре цялото село да престане да плаща водата, или след време, когато сме платили на Струмяни, ще трябва да плащаме и на Благоевград? Но проблемът не е само в Микрево, ВиК-Струмяни инкасира водата на 12 населени места – Гореме, Добри лаки, Драката, Игралище, Илинденци, Каменица, Микрево, Никудин, Палат, Раздол, Струмяни, Цапарево”, не спират да се чудят хората в селото.

 Любопитна подробност е, че управителят Димитров е поискал увеличение на цената пред ДКЕВР. От там обаче отговорили, че във връзка с неизяснения статут на ВиК-Стримон – с. Микрево, като ВиК оператор, комисията изпратила запитване до МРРБ, Областна администрация-Благоевград и община Струмяни относно статута на дружеството. Освен Областна администрация-Благоевград друг отговор няма. А те казват, че не е създадена асоциация и ВиК-Стримон остава към територията на ВиК-Благоевград.

„Защо никой не е направил проверка на Васил Димитров, за да се изясни как харчи средствата? И на кого ги отчета – на ДКЕВР или ВиК-Благоевград, и по силата на кой закон той е управител? С какво право получава заплата от 1500 лв.?”, питат жителите на община Струмяни в сигнал до вестник „Вяра”.

Свързахме се за коментар по темата с Васил Димитров.

„От 2007 година ВиК е в публично-частно партньорство и по Търговския закон не е ООД, а е ЕООД. Така всичко се решава от Общо събрание. Общинският съвет трябваше да излъчи свой представител в Общото събрание, макар такова още да не се е състояло. През 2016 г. ОбС-Струмяни гласува да преминем към ВиК-Благоевград и отделно към водната асоциация, но до стартиране на процедурата и влизането на ВиК-Благоевград на територията на община Струмяни не се стигна. Така все още не сме към ВиК-Благоевград, текат процедури, това се движи от община Струмяни и партньора в публично-частното партньорство. Аз съм на поста, тъй като още не е изяснен статутът на ВиК-Стримон и не е провеждано Общо събрание, което да реши кой ще е управител. Община Струмяни държи 51,9%, партньорът е с 49%, дружеството има Устав”, каза Димитров, но не разкри кой е съдружникът, притежаващ почти половината от дружеството.

„Кога ще има събрание, за да се реши статутът на водното дружеството, се решава на ниво област. Процедурата по преминаването на нашето ВиК и това в Петрич към голямото ВиК е в ход. ВиК-Петрич са в същото положение като нас. Чакаме, доколкото зная, има консултантска фирма от София, наета към всички асоциации, която движи всички стартирани  процедури, за да може да се приключи колкото се може по- бързо. И за нас това е от жизненоважно значение, защото от 2 години от ДКЕВР не ми приемат бизнес плана. От 2007 година цената на водата въобще не е вдигана”, оплака се Димитров, който отрече твърдението, че инкасатори на дружеството са събирали пари за вода, без да издават документ за това.

„Няма инкасатор, който да взема пари на ръка. В големите села инкасаторът е във ВиК и взема парите за сметката срещу фактура от 7-о до 21-во число. В Струмяни и Илинденци инкасаторите са в кметството. В другите села се плаща в пощата, имаме договор с пощата”, категоричен беше Димитров и уточни: „Преди около 2 седмици имаше авария на довеждащия водопровод, който се поддържа от водното дружество в Сандански. Аварията не беше на новия водопровод в Илинденци. Хората трябва да разберат, че щом няма вода, това не означава, че е от новия водопровод. Новият водопровод не е аварирал. Със Сандански имаме общ водоизточник – Шашка река. Имахме проблем със захранването миналото лято, дебитът беше намалял. Без вода бяха в село Плоски и ние. Пък и ние сме селска община, хората поливат градини и водата не стига и така някои къщи останаха без вода, но не заради водопровода, а заради намаления дебит. Става въпрос за миналото лято. Ето сега през зимата няма проблем, даже имаме излишна вода.”

Темата за водните неразбории в Струмяни след запитване коментира за „Вяра” областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов. Той беше категоричен, че поддръжката и събирането на парите е в правомощията на местното ВиК.

„А що се отнася до това кой е управителят на дружеството, трябва да попитате кмета Илиев. Водна асоциация все още няма, но силно се надявам, че тя скоро ще бъде факт.”

„На основание чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), територията на страната за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и за предоставянето на ВиК услуги се разделя на обособени територии. С Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството (обн. ДВ бр.7 от 26.01.2010 г.) под номер 3 е обявена обособената територия на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, в чийто обхват са включени 11 общини, в това число и община Струмяни. В Решението не е посочена обособена територия за „ВиК – Стримон“ ООД – с. Микрево, по смисъла на чл. 198а, ал.1 от ЗВ. Същевременно на територията на община Струмяни стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услугите срещу заплащане се извършва от „ВиК – Стримон“ ООД – с. Микрево.

На основание ЗВ стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане се извършват от ВиК оператори, като се поставя ограничение, че в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява описаните дейности.

По силата на чл. 198б, т. 2 от ЗВ управлението на ВиК системите се осъществява от асоциация по ВиК, в която участват държавата и общините, като собствеността на ВиК системите в границите на обособената територия е разпределена между тях. В тази връзка е създадена и функционира Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград (АВиК Благоевград), в чийто обхват са включени 11 общини: Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Разлог, Сатовча, Симитли,  Хаджидимово, Якоруда и Струмяни.

Съгласно чл. 198п, ал. 1 от ЗВ възлагането на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане се извършва с договор. В тази връзка от МРРБ е изготвен Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги (Договора). Договорът е сключен на 18.04.2016 г. между АВиК-Благоевград и оператора „ВиК“ ЕООД – Благоевград. Договорът влиза в сила на 01.06.2016 г. и е за срок от 15 години.

  В Приложение III, неразделна част от Договора, е посочена и община Струмяни, като част от обособената територия на ВиК Оператора. В този смисъл община Струмяни е член на АВиК-Благоевград. В Приложение I, неразделна част от Договора, са посочени/включени ВиК активите, които са предоставени на ВиК оператора за целия срок на договора. Същевременно ВиК активите – публична общинска собственост на територията на община Струмяни, не са посочени в Приложение I от договора и не са предадени за стопанисване на ВиК оператора. „ВиК“ ЕООД – Благоевград не изпълнява функциите на ВиК оператор на територията на община Струмяни към момента, както и преди датата на подписване на Договора.

За да бъдат предоставени ВиК системите и съоръженията, разположени на територията на община Струмяни, за стопанисване и експлоатация на оператора „ВиК“ ЕООД – Благоевград, същите следва да преминат в управление на АВиК-Благоевград. Тази процедура е регламентирана в Закона за водите: съгласно изискването на §9, ал.8 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, министърът на регионалното развитие и благоустройството изпраща на асоциацията по ВиК копия от окончателните протоколи за разпределение на собствеността на ВиК активите между държавата и общините.

От МРРБ все още не е изпратен на АВиК-Благоевград окончателен протокол за разпределение на собствеността между държавата и община Струмяни, съгласно изискването на §9, ал.8 от ПЗР към ЗИД на ЗВ. В този смисъл ВиК системите и съоръженията – публична държавна и публична общинска собственост, на територията на община Струмяни не са преминали в управление на АВиК-Благоевград. От момента на получаване на окончателния протокол ВиК системите и съоръженията на територията на община Струмяни ще преминат в управление на АВиК-Благоевград, след което същите ще бъдат предоставени за стопанисване на „ВиК“ ЕООД – Благоевград.

Общински съвет-Струмяни, като орган, отговорен за разпореждането с публична общинска собственост, е приел Решение № 107 по Протокол 12 от 30.06.2016 г., съгласно което „Дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите на територията на община Струмяни да се извършва от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. До започване на действията по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения от „ВиК“ ЕООД – Благоевград, същите да продължават да се извършват от действащия ВиК оператор „ВиК – Стримон“ ООД – с. Микрево.“

За подпомагане на асоциациите по ВиК МРРБ е получило финансова подкрепа по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 20120 г.“ чрез проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“. В тази връзка МРРБ информира АВиК-Благоевград, че е сключен договор с консултантско дружество, с предмет „Предоставяне на консултантски услуги за изготвяне на становища, анализи, договори, документи, предложения за промени в приложимата нормативна уредба, свързани със стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услугите“.

Предстои консултантското дружество да изготви документи за подпомагане работата на АВиК-Благоевград в процеса на предоставяне на ВиК активите, собственост на община Струмяни, за стопанисването им от „ВиК“ ЕООД – Благоевград.

ВиК операторите предоставят ВиК услуги на потребителите съгласно одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени, на основание Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. КЕВР е органът, който регулира цените и качеството на ВиК услугите, както и упражнява контрол и налага санкции в предвидените от закона случаи.

Жителите на община Струмяни ще заплащат ползваните от тях ВиК услуги единствено на оператора, експлоатиращ ВиК системите, разположени на територията на общината. Към момента „ВиК – Стримон“ ООД – с. Микрево е дружеството, предоставящо ВиК услуги. Потребителите в община Струмяни ще заплащат услугите ВиК на „ВиК“ ЕООД – Благоевград след предоставянето на ВиК системите, собственост на община Струмяни, за стопанисване, поддържане и експлоатация на „ВиК“ ЕООД – Благоевград”, съобщиха от Областна администрация-Благоевград.

Опитахме да се свържем с кмета на община Струмяни Емил Илиев, но той отказа да си вдигне телефона. Наш екип беше три поредни дни пред общината, но дежурният на портала заяви, че кметът не е идвал на работа. Открихме на телефона зам.-кмета Петя Тасева. „Намерете си начин да се свържете с кмета по тези въпроси”, беше категорична тя.

Председателката на Общинския съвет Златка Яневска също не беше открита на място, свързахме се с нея по телефона. „Решението, за което ми говорите, се е случило предишния мандат, а не в моя. Затова не мога да коментирам. Не зная какъв е статутът на шефа на ВиК, не зная какво е положението в предприятието и не мога да се ангажирам със срок за отговор.” Тя стана известна с два факта. На една от сесиите се видя, че ръководи заседанието, докато съветниците се черпят с уиски. Освен това Яневска доби известност с факта, че вдига къща в село Драката, а пътят до вилата й се строи със средства на общината. Името на Яневска изплува в списък на управници, които са подали неверни данъчни декларации пред Сметната палата. Проверка е установила, че Яневска е скрила пред контролните органи доста имоти. 1/3 идеална част от две ниви с обща площ 2,441 дка в Микрево, нива от 3,99 дка в село Драката, 1/9 от нива от 8,2 дка в Драката, нива от 2,129 дка в село Палат, както и че съпругът й притежава автомобил „Киа Пиканто” и имот от 534 кв. м в Микрево.

Какви са последствията от това, никой не разбра. По професия тя е учител, директор е на училището в Кресна.