Жители на Овчарци дариха 1000 тома книги на библиотеката, Радка Лазарова: С мъка докарвам 70 читатели, децата не четат

Радка Лазарова

Читалищната библиотека в сапаревобанското село Овчарци получи дарение от около 1000 тома българска и световна литература, съобщи библиотекарката Радка Лазарова. Дарителите са жители на селото, решили да се разделят с част от книгите в домашните си библиотеки. Това е най-голямото дарение за последните няколко години. Библиотеката при читалище „Пробуда 1926” в Овчарци разполага с над 7200 заглавия. Заради демографската криза и предимно застаряващото население броят на читателите с всяка година намалява. “С много мъка ги докарвам до 70, и то с посещенията през лятото на децата, които не живеят в Овчарци и идват при баба и дядо през лятото и идват със задължителните списъчета от училище.”

Според Радка Лазарова една от причините за липса на читатели в библиотеката e достъпът до електронни издания на книги, които са доста по-атрактивни за подрастващото поколение.

Лазарова с болка споделя, че децата не обичат да четат. Търси вината у възрастните, казва: „Вината сигурно е и в родители, и в нас, библиотекарите, и в учителите – не успяхме да приобщим децата към книжката.”

Библиотеката в село Овчарци се помещава в нова сграда, която е много по-просторна и уютна от предишната, но трудно се отоплява в зимните месеци.

“Най-голямата ни нужда е това да имаме един климатик, който съм убедена, че ще харчи по-малко ток на общината. Може да дойдат две дечица през деня, но тук трябва да е затоплено”, обясни Радка Лазарова.

Преди дни библиотеката получи и поредното дарение – секция, върху която сега са подредени наградите на местния фолклорен ансамбъл, завоювани на сцените на много национални фолклорни конкурси и фестивали.