Жители на Раждавица: Контейнерът с отпадъци прелива трети месец, срам ни е да посрещаме гости за празника на св. Иван Рилски

Хората в Раждавица чакат гости и се срамуват от вонящия контейнер  

 

От претъпкан и вмирисан контейнер за боклук се оплакаха пред “Вяра” жители на кюстендилското село Раждавица. “По този начин е някъде от средата на август. Още на Преображение помним, че мястото за отпадъците не стигаше и вече ги изхвърляхме до съда за смет”, разказват местните. Обезпокоени са, че може да посрещнат гостите си с боклук и в деня на св. Иван Рилски – 19 октомври, когато в Раждавица правят курбан. “За опасността от зарази не ми се и мисли!”, тюхка се живеещият в района на разширяващия се боклучарник бай Стойне.

“Големите съдове за смет се почистват по график на предприятието “Чистота”, а на тях изглежда не им достига техника”, обяснява ситуацията селският кмет.

Припомняме, че на последното заседание на Общински съвет – Кюстендил, кметът Паунов се оплака от недостиг на средства за поддържане на чистотата в селата.

Местните недоволстват както от преливащите контейнери, така и от немарата на селския кмет, по думите им. “Една двама души с една каруца могат да изчистят за ден. И за стотина лева, толкова пари ще се отразят ли лошо на общинския бюджет”, пресмятат хора от Раждавица.