Жителите на Самораново: Отовица потече кафява, институциите мълчат, ВЕЦ-ът ли замърси реката?

 

  • Кметът на селото Рени Александрова: РИОСВ – Перник нямаха кола, пратиха ме да видя каква е реката в селото, беше чиста, знам, че във ВЕЦ-а тече ремонт
  • Строителят Симеон Симеонов: Сменяме една празна тръба с друга, с вода не работим, проблемът не е от нас

„ВЕЦ Самораново”, собственост на „Енерго Про България” ЕАД, размъти силно река Отовица.

Съществуващият водопровод на апаратната камера е пълен с боклуци и тиня.

Бистрата като кристал река потече кафява, по нея се носят и мазни петна”, сигнализираха в редакцията на вестник „Вяра” жители на Самораново. „Позволявахме си да пием вода директно от реката, нямаше по-чиста. Явно днес преди обяд от ВЕЦ-а са изпуснали нещо. Настояваме институциите да кажат какво става, какво е причинило замърсяването, ние може само да гадаем”, казаха жители на Самораново, пожелали имената им да не бъдат съобщавани.

Старата водопроводна тръба е в потресаващо състояние

Те веднага телефонирали в РИОСВ – Перник, откъдето ги сюрпризирали, че в момента нямат транспорт и не могат да дойдат на място. Информация по случая по компетентност беше подадена и до „Басейнова дирекция” – Благоевград. Екип от двама инспектори пристигна на място.

Съществуващият водопровод-шахти компресори

„Вяра” се свърза със служителите, но те отказаха да кажат каква е причината за мръсотията по реката, вдигнала на крак селото. Служителите не коментираха и предприетите административни и наказателни мерки срещу нарушителите.

„Настояваме районът да бъде изследван от МОСВ и прокуратурата да се самосезира. Не вярваме на местните институции. Въпреки голямото замърсяване от нито една институция вчера не излязоха със становище и съобщение до хората дали водната е годна да с ползва”, недоумяваха жителите на селото.

Река Отовица се превърна в тиня и кал, примесени с мазни петна

Свързахме се с кметицата на селото Рени Александрова. „Сигнализирах РИОСВ – Перник, те ме помолиха да отида да проверя какво е състоянието на реката. Отидох на моста в селото, водата беше бистра. От РИОСВ съобщиха, че не могат да дойдат, аз ги уведомих, че реката в селото е чиста.

Замътняването е горе в планината, в местността Марков камък. Чух, че ВЕЦ-ът прави някакъв ремонт, може там нещо да е станало, но не зная със сигурност. В момента в селото реката е чиста, може да е отишло по канала за язовир „Дяково”, към който има разклонение. Свързах се с шефа на ВиК – Дупница, Илия Илиев, той каза, че няма проблем”, каза Александрова.

Вестник „Вяра” разговаря със Симеон Симеонов – представител на строителната фирма, която осъществява течащия ремонт в ВЕЦ-а. „В момента правим реконструкция на напорен тръбопровод до апаратна камера. В него няма вода и няма откъде да изпуснем вода. Това е просто една празна тръба, която сменяме с нова. Да не говорим, че самият ВЕЦ не работи от около месец, не съм сигурен, нямаме нищо общо с фирмата, стопанисваща ВЕЦ-а. При нас няма проблеми, всичко е нормално, замърсяването не може да е от ВЕЦ-а. Ние подменяме една етернитова тръба с нова и нямаме достъп до вода или река”, каза Симеонов.

Така топката се връща отново в РИОСВ – Перник и „Басейнова дирекция”, които са длъжни да уведомят хората какво се случва с реката, която минава през селото.

„Дойдоха двама инспектори, бяха добре облечени. Стояха 30-40 мин и нищо не ни казаха”, недоумяваха саморановци.

ВЕЦ-ът преди години беше собственост на Гриша Ганчев.