Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионДупницаБорова процесионка прати бременна от Дупнишко в "Пирогов"

Борова процесионка прати бременна от Дупнишко в “Пирогов”

Бременна жена от село край Дупница пострада сериозно от гъсеници на боровата процесионка, предаде Focus.

Марина има сериозни последствия от досега ѝ с опасната за хора и животни твар.

Жената е собственик на хранителен магазин.

“Цял ден седяхме с приятелки в магазина, на пейката пред магазина. По едно време видяхме колоната от гъсеници. Децата започнаха да ги настъпват. С една метла се опитах да ги премахна от входа на магазина“, разказа потърпевшата.

По думите ѝ след това е разбрала, че ситуацията не е безобидна.

“По едно време всички пламнахме. Най-пострадали сме аз и една от приятелките ми. Съпругът ми ме видя и предположи, че става въпрос за алергична реакция от боровата процесионка. Той беше чел статия за това. Отидохме до “Пирогов“. Направихме консултация с токсиколог. Той каза, че това се е случило от боровата процесионка. Сподели, че в София има и други оплаквания“, разказа още Марина.

Бременната жена се е разминала само с обилен обрив около шията и ръцете, който след лечение е отминал за около седмица.

В селото е имало още няколко случая на обриви.

След подаден сигнал до общината е извършено третиране на боровете.

Видите ли опасните гъсеници да маршируват – не ги закачайте

Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това каза за БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) във връзка с медийни публикации за зачестили срещи с този вид гъсеници и последвали алергични реакции.

Гнездата на тази космата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета, обясни той и добави, че лесно се забелязват, защото приличат на „къдели захарен памук“. В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната. Така всъщност се образува много дълга нишка, разказа ентомологът. И ако първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, разказа доц. Лангуров.

Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, каза ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той. И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, каза ентомологът.

Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Не говорим за смърт и тежки заболявания, обясни още доц. Лангуров.

RELATED ARTICLES

Most Popular