Виолина Стоилкова от Бобов дол точи баници за чудо и приказ

 

Стъпка по стъпка как да си направите кори у дома

13-10-01

Виолина Стоилкова от Бобов дол точи много хубави баници, похвалиха се нейни познати от града, които се възхищават на кулинарните й умения. Ето стъпка по стъпка рецепта за приготвянето на точени кори за истинска домашна баница.

 

Общи правила

Приготвя се с три основни продукта: брашно, вода, сол. В някои случаи се прибавят оцет или олио. Брашното трябва да е с високо съдържание на глутен (вещество, намиращо се в пшеницата). Ако не е достатъчно отлежало и глутенът му е слаб, се подсилва с киселина.

1. Брашното се пресява. В него се прави кладенче, в което се слага сол.
2. … и вода.
3. Бърка се в една посока. Тестото се омесва хубаво. Бие се и се меси, докато започне да пуска мехурчета.

4. Покрива се с влажна кърпа за около 20 минути, докато глутенът влезе в реакция с водата.

5. След това се разделя на топки. Те се разточват на питки. Три по три се залепват с разстопено масло. Новата топка се посипва с брашно и започва равномерно да се точи на всички страни.

6. Щом се поувеличи, посипва се отново леко с брашно и се увива върху точилката. Увитият лист се разточва с две ръце, като се започва от средата и постепенно ръцете се раздалечават към краищата на точилката. Щом се поразточи, листът се отвива и се слага обратно върху набрашнената дъска. Пак се навива върху точилката и пак се точи по същия начин. Тестото не бива да лепне! Един лист трябва да се получи с 5-6 увивания.

! Точенето трябва да се извършва в топло помещение.

! Точенето трябва да се извършва с тънка точилка.

! Изделията от тесто без мая се пекат в затоплена до 180 градуса фурна. При по-слаба температура корите се изсушават, а не се пекат.
Плънките могат да бъдат както сладки, така и солени: орехи, ябълки, тиква, сирене, праз, ориз и др.

Как се точат кори за баница – изгледайте видеото.