Фокача със сушени домати, маслини и розмарин

Необходими продукти:

Бяло брашно, пресято – 450 грама

Инстантна мая – 7 гр. (1 пакетче)

Сол – 1 кафена лъжичка

Захар – 1 чаена лъжичка

Зехтин – 7 супени лъжици + 1 за намазване

Маслини, без костилки, нарязани – около 50 гр.

Сушени домати, нарязани на ситно – 50 – 100 гр.

Розмарин – сушен или пресен

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, добавя се маята, захарта и солта, сипва се 250 мл. топла вода (около 40 градуса) и зехтин (7 лъжици), меси се на ръка или с планетарен миксер с приставка за тесто. Получава се меко, мазно тесто, което се оформя на топка.

Тя се слага в голяма, предварително омазнена, стъклена купа, завива се с фолио и се оставя на топло да втаса (да увеличи обема си). Когато бързам, слагам купата във фурната на 40 – 50 градуса за около 15 – 20 мин.

Втасалото тесто се разстила в правоъгълна тава (около 30/40см.), с поставена на дъното и хартия за печене, натиска се отгоре с възглавничките на пръстите (да стане на вдлъбнатини), маже се със зехтин и отгоре се поръсва с маслини, домати и розмарин. Отново се оставя да втаса.

Фокачата се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или докато придобие приятен загар. Времето за печене варира, в зависимост от фурната, затова проверявайте периодично (фурната може да се отваря едва след като фокачата се зачерви и спре да набухва). Проверява се дали е изпечена като се забива клечка за зъби и ако излезе суха, е готова. Гледайте да не я препечете и да стане суха.

Източник – doyoulovetoeat.com