Saturday, May 25, 2024
HomeРегионКюстендилДръжки от череши изстреляха в УНСС ученик от Кюстендил

Дръжки от череши изстреляха в УНСС ученик от Кюстендил

 Марк Кюркчиев спечели приз за „Най-добра бизнес идея“

Кюстендилският ученик Марк Кюркчиев от 12-и „а“ клас, специалност „Икономическа информатика“ в ПГИМ „Йордан Захариев“ взе участие в националния кръг на Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“. Тази година състезанието се проведе в ПДТГ “Д. Хадживасилев” – Свищов.  Ръководител на Марк е преподавателят по предприемачество Диляна Боева.

За участие бяха класирани двадесет и четири иновативни бизнес идеи на ученици от професионалните гимназии по икономика в страната.Сред тях бе и идеята на Марк – хранилка за бездомни кучета „Помощ за кучета в беда“.

Участниците в националния кръг бяха разпределени на случаен принцип в шест екипа. В продължение на три часа те работиха по темата  „Традиционни български продукти – наследство и иновации“. Екипите предложиха интересни идеи, свързани с традициите и наследството на страната – български шевици, създавани от изкуствен интелект, използване на естествени продукти като оцветители в бои за коса, българското розово масло и остатъците при производството му  и др.

Идеите на екипите бяха оценявани от жури, в което участваха представители на катедра „Предприемачество“ в УНСС, РУО Велико Търново, бизнесът и общината в град Свищов.

Отборът на Марк разработи и защити идея, свързана с използването на дръжките на черешите като суровина за производство на чай, който според народната медицина действа успокояващо при бъбречни заболявания и при други здравни проблеми. Журито класира идеята на второ място в отборното класиране.

За представянето си Марк получи медал, сертификат за участие и много подаръци. А УНСС признава оценката отличен /6,00/ за кандидатстване в специалност „Предприемачество“, съобщават със задоволство от ПГИМ “Йордан Захариев”.

RELATED ARTICLES

Most Popular