Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДупничани питат: Къде е Дангов лес?

Дупничани питат: Къде е Дангов лес?

Дупничани настояват за отговор от кмета Първан Дангов къде са насадените 2 000 фиданки на територията на общината. Въпросът им е породен след изразеното възмущение на  градоначалника, че се гледа на работата му едностранчиво, като това е съпроводено от с „безпринципни атаки срещу всичко направено и ненаправено от кметския екип”. Публикация на страницата на кметството върна отново болезнената тема за сечта в Дупница и породи серия от нови въпроси около това има ли компенсаторно залесяване с нови дървета, колко са те и къде са.

По време на пресконференция след масовата сеч в центъра на Дупница, управленецът реши, че моментът е удачен да замаже очите на настръхналата общественост с информация за проведената в Дупница кампания на неправителствената организация Гората.бг.

„Да ви припомня, че бяха раздадени над 3 000 дървета миналия месец или по- миналия? На площада! 3 000 от една неправителствена организация с мое съдействие. 3 000 липи, акации и медоносни дървета. Помните кампанията. Опашката се виеше из целия площад. Тези дървета според вас къде отиват? Те са тук в общината”, забърка кашата още тогава Дангов присвоявайки си каузата на Гората.бг и представяйки я като проект със собствена реализация.

Изказването му предизвика възмущение у председателя на общинския съвет Костадин Костадинов, който още на следващия ден заяви, че Дангов си позволява да злоупотребява с името на една от най-утвърдените екологични организации, за да оправдае действията си и поголовната сеч на площада. Той даде да се разбере че няма никаква връзка между каузите на Гората.бг. и действията на Дангов по изсичането на 13 здрави дървета пред сградата на Общината и централната градска част. Костадинов съобщи още, че няма проект, който да предвижда изсичане на дървета, както и няма никаква яснота около компенсаторното залесяване на залените пространства в общината.

Към настоящия момент темата намира продължение на официалната страница на Община Дупница, където ПР-ът Андрей Богоев между нескопосаните опити за критики към опозицията е намерил време да съобщи:

„Никой не отчете, че Община Дупница засади над 2000 фиданки на територията на общината.”

Естествено това породи нови въпроси  у местните, които се запитаха къде е Данговата горичка?

„2 000 фиданки си е цяла горичка. Да каже кмета къде я посади? Тук или на цветната градина в Хюстън?

„Как е в Америка? Цъфтят ли лалетата, че тука ще ни цъфтят налъмите. Едно дърво не остана …”

„Другарю, Дангов, последно за колко точно дръвчета говорим? Бяха 3 000, сега станаха 2 000. Първо бяха раздадени на хората, а сега Общината ги била засадила. Следите ли ми мисълта?”, бяха част от въпросите на дупничани в социалните групи.

Граждани излязоха с предложение за провеждане на обществени обсъждания по важните въпроси за града, създаването на онлайн платформа за предложения, анкети, вкл.  референдуми.

RELATED ARTICLES

Most Popular