Дупнишкият музей отбеляза Деня на археологията, археологът Е. Севдин: Наследници сме на цивилизация от 6 200 г. преди Христа

Първан Дангов и Емил Севдин (от ляво надясно)

Кметът обеща средства за разкопки, постоянната експозиция ще е факт до края на годината

До края на тази година се очаква да бъде открита постоянната експозиция на Общинския исторически музей в Дупница. От понеделник (19 февруари) започва почистването на преустроения и ремонтиран Младежки дом, където ще се установи музеят. Това стана ясно по време на събитие за Деня на археологията, проведено от екипа на музея в къщата „Градски бит от първата половина на 20 век“ (къщата „Станке Димитров – Марек“)на 14 февруари .

От понеделник започва почистване на бившия Младежки дом, където ще бъде музеят с постоянната си експозиция

„Ще открием експозицията тогава, когато екипът на музея бъде готов. Разпоредил съм чистенето на сградата да започне. 12 000 лв. ще бъдат платени за професионално почистванена музея. То ще бъде извършено от човек, който чисти всички магазини на „Кауфланд“ в цяла България и е дупничанин. Освен това ще бъдат освободени помещението с книжарницата в тази сградаи помещениетона механа „Хайдутите“в галерия „Околийската къща“. Вече сме изпратили писма на наемателите“, каза кметът Първан Дангов, който присъства на беседата „Един ден на археолога“. Той бе категоричен, че на места, свързани с културното наследство, няма да има търговия и декларира подкрепата си за музейните работници, включително и финансова от общината за археология. „Ще има пари. Искам да имате самочувствие като историци и археолози и да не се молите за средства“, обърна се към работещите в музея градоначалникът.

Помещението с книжарницата ще бъде освободено от наемателя

„Някои си позволяваха да кажат, че едва ли не експозицията трябва да е подредена от тая вечер до утре. Експозиция не се прави така. Това е мисловен процес, в който преценяваш всеки предмет къде да стои и как ще разкаже своята история. А има много допълнителни неща, които трябва да се извършат, освен да поставиш предметите на витрините. В понеделник ще започне само грубо почистване след строителството. След това ще започне поставянето на експозиционни модули, от които е дошъл само един. Фирмата, която е сключила договор, за да ги изработи, тепърва има да доставя експозиционни модули. Искам да припомня, че ние вече работим по проект за дизайна на тази експозиция, с логото на музея. Това е спечелен проект от Министерството на културата за 30 000 лв., по който ще продължим работата по дизайна на експозицията. След това имаме сценографски дейности – изработване на много допълнителни материали. Това са печат, рисунки, диаграми. Да не говорим за техниката. Ето тук, надявам се, общинското ръководство ще имат желанието, както го обявиха, да осигурят необходимата техника, за да може нашата експозиция да е на съвременно ниво. Там да има аудиозаписи, видеозаписи, аудиогайдове и т. н., за да сме конкурентни. Т. е. експозицията да не е тип витрина от средновековието, в която ще гледаш предмети“, обясни директорът на музея Анелия Геренска. „До октомври или най-късно до края на годината се надявам експозицията да бъде готова“, допълни Геренска.

От музея се надяват това лято да възобновят археологическите разкопки в Червен брег, преустановени заради липса на финансиране.

„Най-важният ни археологически обект е базиликата „Св. Спас“ в село Червен брег. Надявам се да продължим допроучването, за да може да се върви към проектиране за консервация, реставрацияи социализация на обекта. Имаме малко изясняване на север и на третата църква, чиято абсида се появи в последния сезон през 2020 г. Всяка година музеят кандидатства по програмата на Министерството на културата за археологически проучвания. За съжаление, независимо че е от национално значение обектът, винаги има по приоритетни от него и последните 2 г. не ни класират за финансиране. И тази година ще подадем документи и се надявам да ни одобрят. А пък и от общината, както обещават, че ще има археологическо проучване, ще бъде още по-добре. Сезонът ще бъде по-продължителен, с повече работници и може да се отметне повече работа“, каза още директорката.

Механата в Околийската къща също няма да остане там

От дупнишкия музей се надяват скоро да разполагат резултати от изследвания на кости от некрополи в Червен брег, Сапарева баня и Дупница, от които ще се направят важни изводи. По покана на Института по балканистика, партниращ си с Харвардския университет, за ДНК анализ са предадени кости от археологически обекти от района. Взети са 56 проби и се очаква анализите да са готови до края на предстоящата есен. Анализът ще покаже например хаплогрупата, към кой етнически ареал принадлежи местното население.

Беседата „Един ден на археолога“ на Емил Севдин върна присъстващите векове назад. Археологът запозна аудиторията със същността на науката, с археологическото и културно наследство на Дупнишко. Показа ценни артефакти – сребърен медалион с позлата, сребърна монета, стъклена чаша, глинена кана, открити при разкопкив района. „В нашите територии животът, цивилизацията, на която сме наследнициние, се заражда през седмото хилядолетие. Най-ранният обект е в м. Езерица в с. Крайници, който е датиран 6 200 години преди Христа“, посочиСевдин. Историкът припомни още, че проучванията на миналото, работата по проекти, свързани с археологията, могат да помогнат за развитието на туризма в града.