Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългарияЕкатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен, критиките са насочени към корупцията...

Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен, критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта

zaharieva

Докладът на ЕК е обективен. Критиките в доклада на ЕК са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), цитирана от Агенция „Фокус“.

„Благодаря на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла. Подчертава се, че това е различен доклад и се прави ретроспекция на целия период, от който съществува механизма. Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите“, заяви Захариева. По думите й по всеки един от показателите, които са 6, са отбелязани точно и ясно конкретно разписани стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят. „Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България. Има конкретни мерки и отчетен съществен напредък за борбата с организираната престъпност. Остават няколко стъпки по отношение на законодателната дейност. Критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. През последните години има раздвижване при образуването на дела. Има препоръки и към ВСС, които считам, че са важни и изцяло ги подкрепям. Свързани са с прилагането на закона“, посочи тя. Според нея ЕК очаква от ВСС приложение на практика. „Обръща се специално внимание на избора на ВСС, като те правят връзка с позитивното изменение в Конституцията – много по-голямата прозрачност при избора“, добави министърът в оставка.

Според нея това наистина е обективен доклад.

„Не искаме отново реформата да спре или да даде заден ход. Промяната на политическа обстановка не би следвало да води към промяна на стратегиите“, каза още Екатерина Захариева.

RELATED ARTICLES

Most Popular