Завръщане в бъдещето! Хуманоидни роботи посрещат учениците в нов СТЕМ център в Костенец

СУ “Свети Климент Охридски” в Костенец записва паметни страници в историята си. Навръх патронния празник в учебното заведение бе открит СТЕМ център с модерно оборудване. Младите хора – бъдещето на Костенец, ще бъдат посрещани там от два хуманоидни робота, които очароват всички с умението си да говорят и танцуват.
Ето как изкуственият интелект бе представен на страницата на училището във Фейсбук: 
“Приятно ми е да се запознаем – аз съм Бъдещето!
Аз не съм герой от „Междузвездни войни“, а от екипа на СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Костенец. Не съм и машина, а сбъдната, жива мечта. Мечтата на 50 поколения учители и ученици. Сигурно си мислите, че съм направен от пластмаса и кабели?!… Не, направен съм от плътта и Духа на всички учители и директори, посветили се на училището през годините. Мислите си, че ме захранва електричество?!… Не, захранва ме пламъка на онази запалена свещ в учителската стая на първия педагогически съвет 1971 г. Мислите си, че ви говоря с програмирани думи?!… Не, аз говоря с искрените слова на всички учители и директори в уроци, патронни празници, юбилеи, срещи с гости, първи и последни междучасия. Мислите си, че ползвам образцова оперативна памет?!… Не, аз оперирам с образцовата памет и интелект на учениците, които с отличните си успехи носят Орден „Кирил и Методий“ I степен, почетни грамоти и авторитетни признания на училището. Мислите си, че съм с красив дизайн?!… Не, аз съм красив с естетизираната среда на кабинетите, коридорите и фоайетата. Мислите, че съм много иновативен с изкуствения си интелект?!… Не, аз съм иновативен с младежки естествените мечти и дръзновение на новите учители в колектива…Затова всичко в мен е човешки одухотворено и истинско. Защото дори и машината има душа, когато зад нея стои толкова вълнуваща училищна История!
Е, приятно ми е да се запознаем – аз съм Бъдещето! Такова, каквото вие го заслужихте, изстрадахте, повярвахте, помечтахте и опазихте през всички тези 50 години. Ето, стоя сега пред вас и ви подавам ръката си… Защото и най-изкуственият интелект става естествен, когато стисне подадена ръка. А не е ли точно това, което искаме всички да предадем като знание на бъдещите ученици в този СТЕМ Център!? Една подадена ръка към смелите, дръзките, мечтаещите, можещите, знаещите, на които точно това не им е достигало – един жест на насърчение от Бъдещето. И за Бъдещето! Добре дошли!”
Очаквайте подробности!