Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилИзложба "Омикрон" отваря врати в Кюстендил

Изложба “Омикрон” отваря врати в Кюстендил

Откриването е на 29 ноември от 18,00 ч. в читалище “Братство”

С изложба, наречена „Омикрон“ ще бъде отбелязана 10-ата годишнина на ателието по изкуствата към читалище „Надежда 1997“ в Кюстендил. В нея ще участват Бисера Станкова, Ирина Тенинчева, Галина Трайкова и Любляна Начева. Организатори са НЧ „Братство 1869“ и НЧ „Надежда 1997“.

Експозицията ще бъде открита на 29 ноември в 18,00 ч. Мястото на събитието е читалище „Братство“ – втори етаж.

Ето какво още споделят инициаторите:

През 2010 г. с решение на Кюстендилски окръжен съд бе възстановено Народно читалище „Надежда 1997”. Новият управителен съвет с председател Милен Порожанов и читалищният секретар Даниел Григоров реши, че новата/стара културна институция ще се съсредоточи в създаването на събития, по възможност съвместно с други читалища. Първите от тях бяха концерти в памет на почетния гражданин на Кюстендил Благовест Порожанов, които заедно с Радио ,,Ритъм +“ предизвикаха голям интерес сред кюстендилската публика.

За  по-успешното координиране и раждането на нови идеи, но най-вече за издирването на нови творци /таланти бе създадено през 2011 г. Ателие по изкуства към читалището. Първата изложба бе на 31 май 2012 г. с участието на тогава още непознатата Теодора Сърбинска  (сега популярен фотограф) с изложба на ръчно изработени парцалени кукли. През юли Теодора повтори успеха с експозиция в  Отдел „Изкуство“ на РБ. В следващите години ателието работи основно с квартета „Геран“, получил 2-ра награда на международния конкурс „Пей сърце“, организиран от НЧ „Братство 1869“. След разпадането на квартета ателието отново се съсредоточи върху артисти, работещи в сферата на изобразителното изкуство и един стил, рядък за нашите географски ширини, а именно бисероплетение. Първата изложба в този стил бе на 9 май 2017 г., оригинално кръстена „Сезони от мъниста и тел“ с участието на Галина Трайкова, Таня Иванова и Милена Димитрова.

Успехът доведе до още изложби, но вече фюжън – смесване на уж несмесваеми изкуства:
– „Коледен фюжън“ – 15.12.2017 г. – Любляна  Начева / Галина Трайкова
– „Хамса – Формата на човека“ – 27.06.2018 г. –  Любляна Начева/ Галина Трайкова
– „Кръг от Светлина“ – 29.11.2019 г.  –  Бисера Станкова / Галина Трайкова

Дойде време за ОМИКРОН…

Какво е „омикрон“?

„В двадесет и четирите гръцки писмени знака на алфавита се съдържа идеята за цялата Вселена на древните, където светът ни е заключен между Алфа и Омега. Според Библейската мъдрост идеята за Бог е, че Той е Алфа и Омега, Началото и Края, или по-скоро нескончаемият кръг на вечността. А някъде там преди Омега – ключът на спасението, е малкият свят на омикрона.

Омикрон – най-малкият символ на човека – прашинката в Космоса. Но колкото и да е малък, човекът е мярка за всички неща. Окото на малкия човек, наблюдава мирозданието, описва го, вдъхновява се, рисува го, претворява и създава цели Вселени…

Изложбата “Омикрон” събира няколко малки творчески ателиета в едно пространство, но в отделни презентации, където големият свят е представен през мирогледа на малкия „омикрон – творец” – ежедневно  вдъхновяван  и съзерцаващ света от Алфата до Омегата.”

RELATED ARTICLES

Most Popular