Земеделски производители блокираха Югозапада

  • Вл. Добринов от протеста край Дупница: Изправени сме пред избора – отпред калашник, отзад стена

  • Да кажем категорично „не” на тоталния геноцид срещу аграрния сектор в България, зове Яне Янев

Земеделски производители от Югозапада скочиха на протест  срещу водената държавна политика в сектора. Недоволните затвориха главни пътни артерии с настояване за адекватни действия на правителството.

Десетки се събраха преди околовръстния път на Кюстендил при отклонението за село Слокощица. “Най-важно е да отпадне забраната за оран, мониторинговата система, поради която цели стопанства остават без субсидии. Всеки район си има своите особености и специфики, не може политиката да е еднаква навсякъде. Тук земята е много тежка, лоша и ако не орем навреме, няма да можем да си подготвим нивите”, каза пред БТА Радослав Илиев от с. Коняво, който обработва около 1200 дка земя.

“Ще протестираме и няма да се приберем, докато не ни уважат исканията”, казаха недоволните. Участниците в протеста разказаха, че са максимално ощетени, защото продукцията, която са произвели е на доста по-висока цена от продажната й в момента.

“Повечето колеги работим на принципа 60:40. Имаме 60 процента нормативно признати разходи и 40 процента печалба. Няма как да излезем на минус. Ако излезем на минус, нито фирмите ще ни дадат торове и препарати, нито банките – кредити”, казаха още земеделските производители.

До затваряне на пътя за ГКПП “Гюешево” не се стигна. Подредените селскостопански машини и техника край пътя направиха шествие до отклонението за с. Пиперков чифлик по пътя Кюстендил-Дупница.

В района имаше засилено полицейско присъствие, а преминаването на моторни превозни средства беше временно затруднено.

 

Протести на земеделски производители имаше и в района на село Пиперево, община Дупница

Протести на земеделски производители имаше и в района на село Пиперево, община Дупница. Над 40 души от сектора затвориха главен път Е-79. „Основната причина, поради която протестираме е неграмотността на хората, които управляват държавата. Първо, няма как да сме на загуба. Ние сме принудени за последната година да си продадем продукцията за две земеделски години. Ние ще излезем на загуба следващата година. Това нещо се знае и заради това се правят тези неща. Другата причина да излезем е свързана с помощните средства. В цяла Европа се дават субсидии, при това двойни. Ние взимаме най-малко субсидии. Плащаме осигуровки, плащаме всичко и накрая продаваме под себестойност. Миналата година сме продавали под себестойност”, сподели земеделският производител Владимир Добринов. По думите му върху производителите тегнат изисквания, които не отговарят на съответните земеделски райони.

„Ние тук не сме планински район, не сме и равнинен, а сме полупланински. Има едни забрани, които болшинството колегите не могат да изпълнят. Принуждават ни с тези наклони да работим след 15 февруари. Тази година фирмите ще бъдат на загуба, защото ще дойдат лошите показатели от миналата година. Без промените, които искаме сме обречени на фалити и няма какво да правим. Изправени сме пред избора – Отпред калашник, отзад стена”, категоричен е Добринов. Той уточни, че всичките му колеги са заробени с огромни  кредити за машини и техника и не виждат изход от ситуацията.

За спиране на вноса на земеделска продукция от Украйна настоя и производителят от Дупнишко Димитър Киров. „Вносът от Украйна трябва да се спре. Не е нормално произведеното от нас жито, което е преминало всички проверки за качество, да заминава извън страната. В същото време да правим внос, който не е преминал никакъв контрол”, възмущава се Киров.

Според него изискванията към земеделските производители до голяма степен са неизпълними и дори противоречиви, като включват калибриране на пръскачки, забрани за оран, торене и т.н.

Със своите машини на протест излязоха и земеделски производители от община Сапарева баня, които временно блокираха пътя за Самоков.

 

Земеделци протестират и в Пернишко, остават и през нощта

 

Протестите на земеделските производители в област Перник започнаха с ефективни действия по общини. В Перник, сборният пункт бе паркингът на спортна зала “Борис Гюдеров”, където машините ще останат и през нощта. Протести има и в Радомир и в Брезник. Там временно бяха блокирани пътят София- Кюстендил и пътят за Стрезимировци.

Земеделските производители са категорични, че протестите ще продължат дотогава, докато не бъдат изпълнени исканията им. От Обединени земеделски производители заявиха, че подкрепят всички разумни искания в бранша, като добавят и свои –12 на брой.

„В последно време все повече и повече изисквания започнаха да ни налагат, които са реално неприложими, написани с някакви закони, които по всякакъв начин се опитват да ни спъват. По медиите се говори, че искаме пари, пари, пари и постоянно се повтаря думата пари. Не, не искаме само пари. Искаме фонд „Земеделие” и държавата да работят с нас, за да може да работим и ние. Това е цялото нещо, което искаме”, каза пред БНР Кристиян Стоянов.

Протестът е заради липсата на какъвто и да е диалог между МЗ и бранша добави Александър Александров от Български фермерски съюз.

„Това е едно от първите ни искания, а именно да имаме възможността да седнем на една маса, да говорим, да изложим своите искания, своите позиции и най- вече да знаем, че има кой да защити нашите интереси, както на национално ниво, така и на европейско ниво.

Малко след 11 часа селскостопанските машини се отправиха към ПВ „Даскалово” и направиха автопоход.

 

Производители от Югозапада блокират магистралата при Ново Делчево

 

Лидерът на ПП РЗС Яне Янев, който от години се занимава с животновъдство в санданския регион, призовава всички производители от животновъдството и растениевъдството в област Благоевград да излязат на протест и блокират с машините си граничните пунктове “Кулата” и “Златарево”.

“Най-важната точка за блокада преди ГКПП Кулата и ГКПП Златарево ще бъде при с. Ново Делчево, общ. Сандански в сряда от 10 часа”, заяви за Радио Благоевград Яне Янев.

Той не иска хората да подкрепят него, а да бъдат част от общонационалния протест на  всички, които се занимават със земеделие.

„Дойде моментът заедно всички производители от животновъдството и растениевъдството да кажем категорично не на тоталния геноцид срещу аграрния сектор в България и Европейския съюз“, категоричен е Янев.

Лидерът на  РЗС призова всички потърпевши както земеделци, така и потребители да се включат в протеста. Той настоява да се промени начинът на водене на аграрна политика в България, защото по думите му целият сектор е в трагично състояние.