Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятРада Ганкова: Гневът на земеделците в Европа не стихва и протестите се...

Рада Ганкова: Гневът на земеделците в Европа не стихва и протестите се пренесоха пред седалището на парламента в Страсбург

Френски земеделци паркираха трактори и блокираха движението на автомобили и обществен транспорт пред седалището на Европейския парламент в Страсбург на 6 февруари. „Главният вход на парламента беше ограден от бариери, докато демонстранти се събраха пред него“, разказа специално за рубриката „БГ Свят“ на БТА нашата сънародничка преводачката Рада Ганкова, която живее в Брюксел, но в момента на фермерското недоволство се намира в Страсбург.

Земеделският протест съвпадна със заседание на евродепутатите, на което присъствапредседателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Гневът на земеделците в Европа не стихва и протестите се пренесоха пред седалището на парламента в Страсбург. Този протест не може да се сравни по внушителност и размери с преживяното в Брюксел. Пред сградата бяха паркирани около 60 трактора и представители на два френски земеделски синдиката“, посочи Рада Ганкова.

Тя припомни, че на заседанието на Еврокамерата председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия е готова на отстъпки и обмисля да оттегли предложението си за намаляване наполовина употребата на пестициди до 2030 година, „което е своеобразен успех за протестиращите“. 

„Всеобщото мнение тук е, че фермерите заслужават уважение, защото те осигуряват храната на хората. Самите земеделци смятат, че са изкупителен агнец за зеления преход и вноса на по-евтини продукти от трети страни, където правилата не са толкова строги. Към протеста бяха добавени и лозунги срещу новите геномни техники, които фермерите наричат „новото гмо“, сподели Ганкова.

На плакатите, които издигнаха, протестиращите бяха написали:  „ЕС налага норми, но ЕС внася без правила“; „ЕС унижава нашите селски производители, нашите стопанства и нашата храна“; „Сегашната политика за селското стопанство не работи“, съобщи още българката.

Както БТА писа, по време на заседанието в Страсбург Урсула фон дер Лайен подчерта още веднъж трудностите, с които се сблъскват фермерите заради последиците от промените на климата и войната в Украйна. Според нея “много от тях се чувстват притиснати и заслужават да бъдат изслушани”.

Междувременно фермери излязоха на протести и в България, Испания и Нидерландия. По-рано фермерско недоволство имаше в Италия, Полша, Франция, Германия, Гърция, Португалия и Брюксел. Земеделците протестираха срещу повишаващите се разходи, екологичната политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни.

За недоволството в белгийската столица Рада Ганкова съобщи за БТА, че по данни на местни медии тогава пред Европейския парламент и на съседните улици са отеквали клаксоните на около 1300 трактора, дошли от няколко европейски страни, за да се включат в протестите. „Гневни фермери запалиха огньове на площад „Люксембург“ около паметника на Джон Кокрил пред Европейския парламент и една от статуите на монумента беше съборена. Издигна се черен дим, защото бяха запалени отпадъци и автомобилни гуми“, разказа тя./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular