Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаГрипът поваля цели фамилии в Дупнишко, праща ги в болница

Грипът поваля цели фамилии в Дупнишко, праща ги в болница

Търсете навременна лекарска помощ, съветва началникът на отделението по Инфекциозни болести д-р Методи Попов

Цели фамилии постъпват за лечение от грип в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Дупница, съобщи началникът на отделението по Инфекциозни болести д-р Методи Попов. „През изминалата седмица в отделението се лекуваше цяла фамилия от Бобов дол- майка, бебе на 10 месеца, баба и внуци. Някои от тях имаха усложнения, други изкараха вируса сравнително по-леко.

Във вторник изписваме и последните излекувани от семейството. Поредна седмица капацитетът на отделението е изцяло запълнен. По мои наблюдения, същото е положението и в Детско отделение. Непрекъснато се изписват и постъпват нови пациенти .В момента преобладава грип А, т.нар.”свински грип”. Класическите симптоми при него са -висока температура, силна отпадналост и болки по цялото тяло. В някои от случаите придружени със суха или „лаеща” кашлица. Едновременно с това продължава да циркулира и ковид, който също води до усложнения”, коментира д-р Попов.

Според инфекциониста е настъпил момент, при който здравните власти в Дупница могат да обсъдят възможността за въвеждане на мерки, с цел ограничаване разпространението на болестта. „Компетентната институция за вземане на подобно решение е РЗИ. Аз не мога да кажа, но имайки предвид повишаването на заболеваемостта, могат да се обсъдят подобни варианти. В болницата вече са ограничени свижданията и не се допускат външни лица”, сподели още д-р Попов.

Той отправя съвет към заболелите да търсят навременна лекарска помощ, с цел правилна диагностика и лечение. „В момента циркулират грип и ковид, които трудно се различават само по клиничната картина. Обикновено грипът започва с по-висока температура, която може да достигне до 39,9 – 40 градуса. При ковида тя рядко надхвърля 38, 5-39 градуса. Това правило обаче си има изключения. По тази причина е препоръчително да се правят комбинирани тестове, с които болните да бъдат правилно диагностицирани. Така и лечението ще протече правилно и ще се избегнат усложненията от болестта”, съветва специалистът. „Те могат да се сведат до минимум, ако се започне лечение в най-ранните етапи на заболяването. Приемът на противогрипни препарати е препоръчителен. Най-честите усложнения са – ларингити и бронхити, а по-рядко- пневмония. При децата се наблюдават и миозити – възпаление на мускулите, при което малките отказват да стъпват и ходят”, разказва д-р Попов. Наблюденията на специалиста са, че по-уязвими на вируса са жените, в сравнение с мъжете.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular