Над 1 100 кукери пристигат „На Сурва в Джерман“

Гайдари и певицата Десислава Красимирова откриват маскарада

 

Над 1 100 кукери от Югозападна България се очаква да пристигнат тази събота (10февруари) в Джерман за Маскарадния фестивал „На Сурва в Джерман“. По главната улица и на стадиона в дупнишкото село ще дефилират 15групи.Шествието ще поведат домакините, с внушителна група от около 300 маскирани, след които тръгват гостите от градовете Благоевград, Сапарева баня, Земен и Перник и селата Прибой, Беренде, Мещица, Садовик, Дивотино, Буново, Зидарци, Лобош и Друган, сред които има спечелили първо място на престижния пернишкифестивал„Сурва“.

Снимки – Асен Великов

„Нашата група ще тръгне от площада  в 10, 30 часа, а в 11, 00 ще започне дефилето на гостите. Всички ще се съберат на стадиона, където за откриването ще има хора, изпълнения на гайда и ще пее народната певица Десислава Красимирова. Като домакини нашите кукери няма да участват в конкурса. За награди в различни категории като поддържане, съхранение и предаване на традициите, най-възрастен и най-малък кукер и др. ще се борят кукерите от 14 групи, включващи над 1 100 участници. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Цветана Манова – етнолог в историческия музей и председател на журито на „Сурва“ в Перник. Ще имаме много атрактивни участници – с 3-метрови маски от пера, с дългокосмести костюми от кози кожи и т. н. Това е първият за района фестивал, който искаме да стане ежегоден и традиционен“, каза Вероника Минева – секретарят на Народно читалище „Пробуда 1926“ в Джерман. Читалището, съвместно с Община Дупница и Кметство  село Джерман, организира изявата, подпомагана и от местни спонсори.

„Очаква ви богата палитра от участници, облечени в зрелищни костюми и народни носии, които ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете, а магичният звън на чановете ще прогони всички зли сили. С дефилето на участниците, което ще е със състезателен характер, ще имате възможност да се насладите на пищни кукерски маски, автентични ритуални игри и сцени от различни краища на България“, подчертават още организаторите. А тяхната максима е: “Всичко в живота е преходно, да запазим традицията вечна!“

Кукерите се превръщат в емблема на Джерман. Както сме писали, в селото има десетки групи със стотици участници, които в първия ден на всяка година дефилират на стадиона и веселят местните. В последните години джерманци печелят награди от различни кукерски конкурси. През 2018 г. бяха удостоени с наградата „Златна маска“, а тази година със Златен медал от фестивала„Сурва“ в Перник, с което се гордеят.

Юлияна КОЛЧАКОВА