Община Дупница започна изплащането на средства за ин витро процедури

Община Дупница започна изплащането на одобрените средства за семейства и двойки за ин витро процедури. 11 са одобрените през тази кампания, които ще бъдат подпомогнати със средства от местния бюджет. “Уведомихме семействата и вече превеждаме парите към тях. Категорична съм, че в новия бюджет тази сума трябва да бъде завишена и парите към семейства с репродуктивни проблеми да бъдат в по-голям размер. Процедурите не са никак евтини, затова помощта трябва да бъде вече по-сериозна. Казвам го, защото има някои семейства, които кандидатстват неколкократно. В чисто човешки план изразяваме нашата подкрепа и желаем успех на всички семейства в нужда”, каза изпълняващата длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.
От 2012 година, когато бе стартирана кампанията, а община Дупница бе едва третата в страната, която подпомагаше финансово, са кандидатствали 139 семейства. Важно е да се отбележи, и че няма нито една двойка, на която да е отказано финансиране.
Общо 239 000 лева са отпуснати за финансово подпомагане в периода от началото на кампанията до тази година. За периода 2012-2018 включително, сумата, която отпускаше Община Дупница бе в размер на 1 500 лв. Семействата които са били подпомогнати са 70. За същия период са разплатени 105 000 лв.
За периода от 2019 до тази включително, сумата, която отпуска Община Дупница е в размер на 2 000 лв. Семействата, които са получили подкрепа са 67. За същия период са разплатени 134 000 лв.
По информация, над 55 са бебетата, които са се родили с финансова помощ, като до края на годината се очакват още 3. По обясними причини, точна информация няма как да бъде предоставена.