Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница започна изплащането на средства за ин витро процедури

Община Дупница започна изплащането на средства за ин витро процедури

Община Дупница започна изплащането на одобрените средства за семейства и двойки за ин витро процедури. 11 са одобрените през тази кампания, които ще бъдат подпомогнати със средства от местния бюджет. “Уведомихме семействата и вече превеждаме парите към тях. Категорична съм, че в новия бюджет тази сума трябва да бъде завишена и парите към семейства с репродуктивни проблеми да бъдат в по-голям размер. Процедурите не са никак евтини, затова помощта трябва да бъде вече по-сериозна. Казвам го, защото има някои семейства, които кандидатстват неколкократно. В чисто човешки план изразяваме нашата подкрепа и желаем успех на всички семейства в нужда”, каза изпълняващата длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.
От 2012 година, когато бе стартирана кампанията, а община Дупница бе едва третата в страната, която подпомагаше финансово, са кандидатствали 139 семейства. Важно е да се отбележи, и че няма нито една двойка, на която да е отказано финансиране.
Общо 239 000 лева са отпуснати за финансово подпомагане в периода от началото на кампанията до тази година. За периода 2012-2018 включително, сумата, която отпускаше Община Дупница бе в размер на 1 500 лв. Семействата които са били подпомогнати са 70. За същия период са разплатени 105 000 лв.
За периода от 2019 до тази включително, сумата, която отпуска Община Дупница е в размер на 2 000 лв. Семействата, които са получили подкрепа са 67. За същия период са разплатени 134 000 лв.
По информация, над 55 са бебетата, които са се родили с финансова помощ, като до края на годината се очакват още 3. По обясними причини, точна информация няма как да бъде предоставена.

RELATED ARTICLES

Most Popular