Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионРазлогОбщина Разлог ще строи парк и зоопарк в града

Община Разлог ще строи парк и зоопарк в града

  • Ще има летен театър със сцена на открито и 200 места за зрители,кът за пикник, кафене с магазин за сувенири

  • Алпаки, сърни, елени, кози, овце, магарета и фазани ще обитават терен от 5, 800 дка

От общинската администрация са внесли в РИОСВ- Благоевград,подписано от вр. и. д.  кмет на града Иван Гюров инвестиционно предложение. То ще се реализира по проекта „Спортна, културна и развлекателна туристическа атракция – парк Разлог“. Имотът, определен за изграждане на парк „Разлог“, се намира в южната част на града и граничи с жилищни имоти, пасища и ниви. Имотът е частна общинска собственост. Паркът ще се разположи в незастроена местност, части от коятое заета от гора, а друга е залесена с по – малко дървета, благодарение на което се отваря невероятна панорама към Пирин, посочва се в документацията. Проектът предвижда изграждане на градски парк с увеселителни, културни спортни и зооатракциони. Предвидените за паркоустройство 17 800 кв. м(от общо 27180 кв. м площ на целия имот)са разделени на две зони – за спорт, култура и отдих и за животни (зоокът).

Първата зона за спорт, култура и отдих е разгъната върху площ от 12 000кв. ми заема централната и западна част от имота. В нея ще се ситуират всички развлекателни и културни съоръжения. Достъпът до парка ще се контролира и осъществява от двата входа, до единия от коитоще са касите. При главния вход ще има летен театър със сцена на откритои 200 места за зрители. По стръмна пътека с дървени стъпала ще се преодолява денивелацията на терена, за да се стигне до равнинната част на парка, където ще са повечето съоръжения. Ще има атрактивен въжен мост в короната на дървета, детска катерушка с пързалки, метална пързалка тип ролба. Ще бъде изградено и съоръжение за пързаляне. Ще са разположат и съоръжения за активен отдих. Това са дървени палатки, дървени люлки, шезлонги за двама, маси с пейки за пикник на открито, хамак от мрежа сред дърветата, детски съоръжения, фонтанка с питейна вода и фоторамка с панорама Пирин. За удобство и комфорт на посетителите ще има кафене с магазин за сувенири. Целият парк ще бъде заграден с метална ограда.

Зоокътътще заеме източна част на имота с площ от 5 800 кв. м. Той ще бъде отделен с метална ограда и ще има два входа. Ще бъдат изградени отделни клетки и зони за различните видове животни с прилежащи терени за свободното движение на животните. Обитателите в зоокъта ще са алпаки, сърни и елени, кози и овце, магарета, фазани. За всеки вид животно е предвидена постройка- навес. Централна алея в зоокътаще обслужва всички зони. На информационни табели ще има описани интересни факти и важни характеристики за видовете животни. На входовете на парка ще има арки. Предвидено е и поставянето на информационно табло с карта на парка. На южната алея на парка ще има павилион търговки за продажба на кафе, закуски и сувенири. Освен кафенето, чиято застроена площ ще бъде 27,28 кв. м, ще има тоалетните за жени, мъже и хора в неравностойно положение.

Проектът включва и зона за пикник от 12 маси по 4 места, и фотопункт. По южната граница на парка се изгражда дървена пешеходна пътека с дължина 620м и ширина 2м. По протежението на пътеката ще има пейки-люлки и шезлонги.

От общината искат РИОСВ да ги информира за необходимите действия, които трябва да предприемат по ЗООС, за да реализират инвестиционното намерение.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular