Огнян Герджиков оглавява служебен кабинет от експерти с шарен политически профил

Румен Радев насрочи парламентарните избори за 26 март

cs400_44808

Огнян Герджиков

%d0%b3%d1%8a%d0%bb%d1%8a%d0%b1-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%bb%d1%8f

Бившият председател на парламента и депутат от НДСВ Огнян Герджиков ще оглави служебното правителство на президента Румен Радев, в което са поканени експерти, гравитиращи към различни политически сили. Във вторник държавният глава подписа указ за назначаването на Герджиков, а с друг указ разпуска парламента от 27 януари и насрочва извънредните парламентарни избори за 26 март.
По-рано през деня Радев събра на “Дондуков” 2 поканените за министри.
Вътрешен министър ще бъде бившият директор на полицията на Пловдив Пламен Узунов. Посланикът в Берлин Ради Найденов ще бъде външен министър, а “вечният зам.-министър” Кирил Ананиев ще отговаря за финансите.
Вицепремиер и здравен министър се очаква да бъде Илко Семерджиев, който заемаше този пост в кабинета на Иван Костов и е един от най-яростните критици на политиките, провеждани от министъра в оставка Петър Москов.
Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Теодор Седларски ще бъде министър на икономиката, а дългогодишният експерт в НКЖИ Христо Алексиев се очаква да бъде назначен за министър на транспорта.
Сред вероятните нови министри няма кадри на бившата Държавна сигурност. Според източници на Mediapool президентът Радев се е съобразил с мнението на партньори в ЕС и НАТО, че не приемат с доверие подобни назначения.
Сред известните досега кандидати за министри няма нито една жена, както и такива, които са пряко свързани с БСП.
%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2
Рашко Младенов
Полицай с противоречив бекграунд за вътрешен министър  
Поканеният за вътрешен министър Пламен Узунов е бивш директор на полицията на Пловдив. Назначен е на поста по време на кабинета “Орешарски” през 2013 г. и остава на него и след идването на правителството “Борисов 2” . Той бе принуден да напусне МВР през август 2015 г. след писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което се посочват нередности при разследването на пътен инцидент – двама негови подчинени са прикрили шофьор, убил на пътя възрастен човек.
По неофициална информация между Узунов и Бъчварова е имало сериозен конфликт. Впоследствие Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който бе даден на парламентарната антикорупционна и етична комисия по сигнал, че опитал да кадрува в МВР.
Като се има предвид ключовата роля на МВР за разкриване и предотвратяване на нарушения по време на избори, Узунов ще бъде натоварен с огромна отговорност и очаквания.
%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2
Ради Найденов
Опитен дипломат с евроатлантическа ориентация поема Външно
Участието на посланик Ради Найденов е една от изненадите в служебния кабинет. Както и Огнян Герджиков, неговата публична кариера започва след като бившият цар Симеон Сакскобургготски става министър-председател. Ради Найденов бе началник на кабинета на Сакскобургготски.
След това му е поверен ключовия пост на главен секретар на Министерството на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ, когато външен министър бе Николай Младенов. Освен сериозен дипломатически опит, Ради Найденов има такъв и в провеждането на избори зад граница.
В момента актуалното спрягано име за военен министър е на Стефан Янев, който е бил военен аташе в САЩ.
Очевидно Румен Радев, чиято изборна победа бе отбелязана от всички западни медии с очаквания за завой към Москва, се опитва да даде гаранции на партньорите от ЕС и НАТО, че външнополитическият курс няма да се променя.
%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%b7%d1%83%d0%bd%d0%be%d0%b26
Пламен Узунов
Бивш министър на Костов, който е в конфликт с Москов, оглавява МЗ
Министър на здравеопазването ще бъде Илко Семерджиев, чийто мандат в кабинета на Иван Костов се свързва с радикални промени в сектора, свързани с въвеждането на здравноосигурителния модел. Очакванията са Семерджиев да ревизира някои от решенията на предшественика си Петър Москов.
Семерджиев яростно критикуваше политиките му, а сега ще има възможност да “поправи” част от тях с промени в различни наредби.
Гълъб Донев беше заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство до оттеглянето му през май миналата година. Донев е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е Главната инспекция по труда.
Образованието ще поеме проф. Николай Денков, който до април миналата година беше зам.-министър на образованието с ресор “Наука”. Той напусна поради “съществени различия с приоритетите и стила на работа” на министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма. Сега отново на него се пада да финализира конкурсите за научни центрове за 350 млн. лева по оперативната програма “Наука“.
Очаква се актьорът Рашко Младенов, който има и административен опит като директор на различни театри в София и страната, да е министър на културата. Младенов е един от хората с ясни позиции по театралната реформа.

Титуляр за енергийното министерство

 

Въпросителни остават за служебния министър на енергетиката. Според източници на Mediapool са обсъждани няколко имена: на бившия изпълнителен директор на “Българския енергиен холдинг” Жаклен Коен, който в момента е член на управата на АЕЦ “Козлодуй”; на бившия шеф на ядрената централа Иван Генов, и на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков. От тях обаче последно везните наклонили към Делисивков, тъй като Коен и Генов се възприемат като прекалено обвързани с БСП, а Румен Радев искал по-експертни и политически необременени имена.

Делисивков е магистър по енергийна икономика и дипломация от Московския държавен университет международни отношения (МГИМО) и Университета в Будо, Норвегия. Докторант е в катедра Икономика и управление по отрасли (енергетика) в Стопански факултет на Софийски университет “Св. Кл. Охридски”. Участвал е активно в развитието на регулаторната рамка за либерализация на пазарите на електроенергия и природен газ.

 От президентството няма официална информация за проведената среща. Оттам обаче съобщиха, че Румен Радев е назначил още двама души в екипа си. Журналистката Елена Йончева очаквано ще е прессекретар на държавния глава, а инженер Цвета Тимева от Пътната агенция ще е секретар по регионално развитие.