Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСкъпотия до шия в Благоевград! Олиото се търгува за 2.74 лв., агнешкото...

Скъпотия до шия в Благоевград! Олиото се търгува за 2.74 лв., агнешкото гони 15 лв./кг, леля Стойна: При едно влизане в магазина оставям 20 лв.

 

16-01-10-c1
Цените в магазините в Благоевград непрекъснато се увеличават

Благоевград е сред градовете с рекордно високи цени на хранителните продукти, показва анализът на Министерството на земеделието. Справката сочи, че в областния център на Пиринско почти всяка седмица има ръст на основните храни, които сервираме на трапезата.

16-01-10-c2
Васил Иванов си купи кебапчета и зеленчуци за 30 лв.

„Влезеш в магазина, уж купиш най-необходимото, като хляб, мляко, олио и ориз, и оставиш 20 лв. Не знам с колко трябва да се бръкнеш, ако си купиш и някоя мръвка. Като цяло цените са доста солени и непрекъснато ги вдигат”, коментира недоволно леля Стойна Димитрова.

16-01-10-c3
Леля Стойна Димитрова си купува само най-необходимото

 

През изминалата седмица агнешката плешка в Благоевград се е продавала на 15 лв. за килограм на едро. Същият продукт в Бургас се е търгувал за 13.80 лв., а в Пловдив – за 13.20 лв. Подобна е ситуацията и при брашното, което в областния център се продава за 0.90 лв., с почти 15 стотинки по-евтина е цената в Бургас и Пловдив.

„Като не произвеждаме нищо, непрекъснато тичаме до магазина. Днес си купих кебапчета и зеленчуци и оставих близо 30 лв. Имам близки, които непрекъснато следят промоциите по големите вериги и тогава си купуват в по-големи количества. Аз не се запасявам с продукти, каквото ми потрябва, тичам да го купувам и не гледам цените”, обяснява Васил Иванов.

Данните сочат, че олиото също е поскъпнало, при това само за една седмица. През последните дни то се продава за 2.74 лева за литър, а преди това се е търгувало с десетина стотинки по-евтино. В други градове например, олиото върви за около 2.37 лева.

През периода 11 – 18 януари 2017 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за цялата страна бележи леко повишение. И ако в останалите градове този продукт се е търгувал средно между 1.20 и 1.50 лв за килограм, то в Благоевград цената е 1.68 лв. Подобна е картината и при яйцата – едно яйце в Благоевград се продава за 20-21 стотинки, а в останалите градове от страната цената е между 17 и 19 стотинки.

В същото време Благоевград трайно се нарежда в дъното на класацията по среден доход на хората. От години градът и областта са на предпоследно място в изследванията на Националния статистически институт по средна работна заплата, след нас е само Видин.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular