Thursday, June 13, 2024
HomeНовиниБългарияОт следващата учебна година: Въвеждат часове за военно обучение в 10-и и...

От следващата учебна година: Въвеждат часове за военно обучение в 10-и и 11-и клас

От следващата учебна година в 10-ти и 11-ти клас ще има военно обучение. Служебният кабинет прие наредбата за обучението.

Пет учебни часа ще имат на година за горните класове. Знанията ще се преподават по време на часа на класа. На теория учениците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, историята, мисии и задачи на военните.

Знанията ще се преподават от военнослужещи или цивилни служители на МО, преминали подготовка за обучение на ученици. Съвсем наскоро военното ведомство уточни, че военното обучение не води до зачисляването на учениците в армията. А знанията не водят до придобиването на военна квалификация, специални умения за боравене с оръжие, бойни припаси, взривни вещества.

На запознаването на учениците с военните въпроси армията разчита да попълни недостига на военни. Който според последния доклад за състоянието на отбраната е нараснал до 19,7%. Доброволният резерв е запълнен на 13%./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular