Saturday, May 18, 2024
HomeОживлениеАнгел кацна в Перник

Ангел кацна в Перник

2-метровата скулптура „Небесен“ краси централното фоайе на ОДК

Дървена скулптура на ангел с разперени криле е ситуирана в главното фоайе на бившия пионерски дом в град Перник (Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс). Дървопластиката е изработена преди три години от Боян Александров. Наскоро е приключила своето турне, като е участвала в инициативи на Съюза на българските художници в Трявна, Плевен, Кюстендил и Перник, а през 2022 е отличена с награда, в зонална изложба „Струма”.

Изобразеният ангел е символичен и абстрактен и носи името „Небесен”. Скулптурата е препратка към безплътните небесни сили, които ни закрилят невидимо и ни помагат да бъдем по-добри.

Ангелът е изработен от топола и е висок над два метра, като е оцветен декоративно в синьо и бяло.

Боян Александров е възпитаник на ОДК, а понастоящем – преподавател в школата по Изобразително и приложно изкуство. Завършил е дърворезба в Национална художествена академия. Той участва и организира различни арт дейности и е член на Съюза на българските художници.

От няколко години ОДК Перник притежава друга дървопластика от същия автор, която отново е разположена в главното фоайе. Тя има подобна стилистика с изчистени форми и изобразява голяма птица, която държи с клюна си завързана на въже риба. Скулптурата е озаглавена „Взаимовръзка” като олицетворява безкрайния кръговрат на живота и логическата свързаност на отделните елементи в него. И двете пластики са с изчистена форма и са направени от по един голям ствол, който е разрязан по специфичен начин, така че дървените детайли да образуват отделните части на фигурите.

Присъствието на изкуство от дърво в интериорите на ОДК е своеобразна традиция. Благодарение на дейните ръце на Гошо Ангелов, който дълги години е ръководител на школата по дърворезба, някои от залите са украсени с дърворезби и пластики. Те притежават характерна за 80-те години стилистика, изобразяваща стилизирани човешки фигури, слънца, флорални елементи и др. В последствие школата се ръководи от Валентин Топалов, до 2020 г., който също дава своя принос за развитието на ОДК.

RELATED ARTICLES

Most Popular