Пет дни след обилния снеговалеж: Дървета препречват тротоари в Дупница, клони спъват движението

Десетки висящи кабели създават предпоставки за инциденти

Пет дни след обилния снеговалеж, тротоари и пространства в Дупница остават непочистени от паднали и изрязани клони, като създават предпоставки за инциденти и затруднения при придвижването на граждани.

“Осъзнаваме, че обстановката наистина беше усложнена. Това създаде много проблеми – паднали стълбове и дървета, но вече мина почти седмица и няма кой да събере и почисти падналите клони, които затрудняват придвижването”, коментират жители на града.

Снимки на десетки паднали дървета и клони в Градската градина, предизвикаха десетки възмутени коментари в социалните мрежи. Това накара служители на Общината да се активизират и освободят преминаването по пътеките.

В четвъртък, все още непочистена остана алеята, водеща към жп и автогарата в Дупница. В ранните сутрешни часове, пътуващите с обществен превоз в района се превръщат в истински сървайвъри, поставени пред избора да прескачат клони или да рискуват да излязат на оживеното пътно платно.

От дни, дърво препречва тротоара на улица “Христо Ботев” в района на бившата детска градина в близост до Младежкия дом. Движението на пешеходци е силно затруднено, тъй като липсва отсрещен тротоар, заради новострояща се сграда. Отсечката от Спортната зала до Черния мост е без улично осветление. Вечер всичко е потънало в непрогледен мрак.

Десетки са сигналите на граждани за паднало дърво и скъсани кабели на улица “Ген. Георги Тодоров”, с което придвижването по тротоара е невъзможно.

Паднали дървета има и по двата тротоара в района от Градинката „Левски“ към Детска ясла “Пролет” и детската кухня.

С отрязани клони и паднали дървета са осеяни междублоковите пространства в най-многолюдния квартал – жк “Бистрица”, както и в черковния двор на катедрален храм  “Св. Георги Победоносец”.

Не по-малко притеснение за безопасността на жителите са и десетките висящи кабели от сгради, дървета и стълбове. “Никой не знае кои от тях са стари, кои са за интернет, кои са под напрежение и кои не. Такива има дори в близост до училища и детски заведения, което е предпоставка за инциденти”, коментират граждани.

Сигналите и снимките в социалните мрежи са десетки, като жителите на града призовават за реакция от страна на Общината и отделите, ангажирани с почистването на улици и пространства.