Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПетричПоставиха основите за завръщане на славата на Петрич в хандбала

Поставиха основите за завръщане на славата на Петрич в хандбала

Мъжкият отбор стартира от Б група с нагласа за влизане в елита догодина

 

Ташко СУЛЬОТОВ

Мъжкият отбор на Общински хандбален клуб Беласица (Петрич) се появява на спортните терени под същото име след 20-годишно отсъствие. Информацията потвърди Васил Ангелов – бивш състезател, който през 1998/1999 г. вкарва тима от Б в А група. Непосредствено след заминаването му от Петрич за отслужване на военна служба, хандбалният отбор се разпада.

На 6 ноември в зала „Арена Петрич“ ще се направят стъпки към „възкресяването“ на отбора, който ще вземе участие в първия турнир за мъже участници в Б група, заедно с Пирин (Гоце Делчев), Спортист (Кремиковци), Интер (Благоевград) и НСА. Всички отбори-участници ще премерят сили в „Арена Петрич“, играейки по два мача на ден. До края на 2022 година са планирани четири турнира, а напролет – още четири. Накрая победителите от четирите зони в България ще образуват финалната четворка. Играейки по системата „Всеки срещу всеки“, първенецът ще стане новият член на републиканска А хандбална група.

Отборът е финансово обезпечен и благодарение на кмета се намериха както местни, така и външни спонсори. След 20 годишно отсъствие доста от талантливите петрички хандбалисти играха в други отбори в страната, като пет момчета от тях завършиха висшето си образование в НСА. Отново ще се появят на терена и известните местни състезатели, преминали през националните гарнитури на страната – Велик Танев, Росен Божинов, Красимир Мелков, към тях ще се присъединят и осем души от ДЮШ на клуба, набор 2004, 2005 и 2006 г. Общо с 18 състезатели – момчета, преминали през школата, разполага дългогодишният състезател на петричкия клуб и участник в националния отбор – майстор на спорта Красимир Мелков. Новината съобщи лично президентът на ОХК Беласица Кирил Кипърлиев, дългогодишен състезател на клуба и син на легендата на петричкия хандбал Чавдар Кипърлиев.

„За в бъдеще ще се „роди“ и женски представителен отбор, максимум до три години. Това ще стане, след като отборът на момичетата по хандбал натрупа опит и стане гръбнакът на бъдещия женски отбор на ОХК Беласица (Петрич).

На 5 ноември момичетата хандбалистки ще вземат участие в зала „Арена Петрич“ в турнир и ще премерят сили с отборите на Панагюрище, Хасково, Сливница, Кремиковци. Всички наши момичета са на 16-годишна възраст”, допълни Кирил Кипърлиев.

Последният остана много доволен от участието на момчета 16-годишна възраст в международния турнир „Атанас Карабельов”, проведен в град Гоце Делчев. В него взеха участие отборите на Бианко Монте Драма 1986 от гр.Драма, Р Гърция, Астрамон от гр.Струмица, РС Македония, ХК Труд, ОХК Поморие, ОХК Беласица и домакините от Пирин 64 гр.Гоце Делчев. Отборите бяха разделени на две групи. Отборът на Беласица претърпя загуба от Бианко Монте Драма 1986 и победи Поморие. При това положение се класира за полуфинала и игра срещу отбора домакин Пирин (ГД), но загуби двубоя. На малкия финал за 3-4 място постигна победа срещу отбора на Труд, Пловдивска област и така спечели бронзовите медали. Иван Неделчев взе индивидуална награда за най-добър защитник.

RELATED ARTICLES

Most Popular