Правителството отпуска 2,7 милиона лева на община Перник

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села.

Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

 

 

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник

 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Срещата бе по повод сигнала на кмета до Окръжна прокуратура-Перник, свързан с функционирането на местното ВиК дружество. „Перничани са гневни и искат да има наказан заради ситуацията, в която изпадна Перник. Всеки търси отговори на редицата въпроси, които възникнаха в тази криза. Това беше и поводът да сигнализирам прокуратурата”. Това каза Владимиров след срещата. Прокуратурата има волята и желанието да влязат във ВиК дружеството, да видят как е управлявано то и ако има виновни, да се потърси отговорност”, добави Владимиров.

„Хубавото е, че през последното денонощие влизаме в параметрите, заложени от МОСВ, и ако водният режим се спазва от новото ръководство на ВиК – така, както е начертан, перничани ще имат вода до март месец”, обяви Владимиров. Кметът на Перник обясни, че прогнозите на НИМХ в дългосрочен план също са добри. „Ако всички ние пестим водата, можем да бъдем спокойни”, каза още Станислав Владимиров. Той добави и че има уверението, че в рамките на един-два дни ще има аварийни екипи, които да осигуряват ремонтите, за да не се пилее вода по улиците на Перник.

ВиК-Перник е изпомпвало в нарушение по-голям обем вода от язовир „Студена”

Водното дружество в Перник е изпомпвало в нарушение по-голям обем вода от язовир „Студена”, се казва в официално писмо на Комисията за енергийно и водно регулиране. То дава отговори на въпроси за водния режим в града, изпратени от омбудсмана Диана Ковачева. Комисията информира, че за периода януари-октомври 2019 г. притокът в язовира е 11 908 млн. куб. метра, а разходът за питейно-битово водоснабдяване 16 577 млн. куб. м вода. Разрешеното от МОСВ количество за този период е 15 500 млн. куб. м вода, или дружеството е използвало 1 млн. куб. м повече. За периода юли-октомври се наблюдава трайна тенденция за намаляване на наличния обем на язовира, като към края на октомври достига 6 408 млн. м3 – съответно 15 590 млн. през 2018 и 12 751 млн. през 2017 г. Според справката в началото на годината наличният обем е бил по-голям спрямо предходните две години, се казва още в писмото на ВиК до регулатора.