Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендил"Шофирайте с намалена скорост!", "Карайте внимателно, аз нямам спирачки!", "Не шофирайте, ако...

“Шофирайте с намалена скорост!”, “Карайте внимателно, аз нямам спирачки!”, “Не шофирайте, ако сте употребили алкохол”, апелираха кюстендилските деца

По традиция, вече осма година с настъпването на есенно-зимния сезон, момичета и момчета от Обединен детски комплекс – Кюстендил се включиха в националната кампания “Посланията на есенния лист“. Пътни полицаи и възпитаници на комплекса в града с ръководител Ани Кръстева проведоха превантивна акция, чието мото бе „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на децата, учениците, водачите на моторни превозни средства, върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия.

На пешеходната пътека на ул. “Цар Освободител“ при ЕГ “Д-р Петър Берон“ под формата на флашмоб, младежите от театралната школа връчиха своите послания на водачи на МПС, пътници и пешеходци за спазване на правилата за движение по пътищата, прикрепени към есенен лист.

“Първо искам да благодаря на всички участници и ръководители на това прекрасно мероприятие. Отново обострям вниманието на всички граждани към това какво ни дебне на пътя през есенно-зимния период. Надявам се с общи усилия да допринесем с такива инициативи пътно-транспортните произшествия да бъдат намалени значително, не само на нашата територия, а глобално, в цялата страна. В допълнение искам да кажа, че е в сила, от 21-ви ноември до 30-ти, последният етап от акция “Зима“. Той е насочен конкретно към изправността на автомобилите и поведението на водачите, спрямо останалите участници в движението. Нека да напомним, че при дълги пътувания, автомобилите трябва да бъдат заредени с гориво, технически изправни, да бъдат в изправност осветителните инсталации, стъкло-почистващите инсталации, отоплителните инсталации и това ще им гарантира безопасно движение на пътя. Напомням също така, че от 15-ти октомври до 1-ви март, са в сила изискванията за по-голям размер на дълбочината на грайфера на автомобилните гуми – този сезон тя трябва да бъде 4 мм. Глобата не е относително голяма, тя е в размер на 50лв., но едно такова невнимание с по-малък грайфер, може да доведе до значителни щети, както и загуба на човешки живот. Апелирам към всички участници в движението, да спазват разрешената допустима скорост, да бъдат толерантни с останалите участници на пътя и това ще им гарантира безопасно пристигане там, където са тръгнали“, каза Добромир Добрев, зам.- началник на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Кюстендил.

Младежите от ОДК- Кюстендил също апелираха към по-внимателно шофиране през есенно-зимния сезон, като собственоръчно бяха изписали своите послания: “За да стигнем НИЕ на училище, ВИЕ карайте внимателно и спирайте на пешеходните пътеки!”, “Карайте внимателно, аз нямам спирачки!”, “Моля, не спирайте на тротоара! Няма откъде да мина!”, “Снегът е хубав за игра, но в снега трудно спира вашата кола!”, “Не шофирайте, ако сте употребили алкохол!”, “Шофирайте с намалена скорост!”.

RELATED ARTICLES

Most Popular