Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПерникПравителството отпуска 2,7 милиона лева на община Перник

Правителството отпуска 2,7 милиона лева на община Перник

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села.

Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

 

 

Прокуратурата влиза във ВиК-Перник

 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Срещата бе по повод сигнала на кмета до Окръжна прокуратура-Перник, свързан с функционирането на местното ВиК дружество. „Перничани са гневни и искат да има наказан заради ситуацията, в която изпадна Перник. Всеки търси отговори на редицата въпроси, които възникнаха в тази криза. Това беше и поводът да сигнализирам прокуратурата”. Това каза Владимиров след срещата. Прокуратурата има волята и желанието да влязат във ВиК дружеството, да видят как е управлявано то и ако има виновни, да се потърси отговорност”, добави Владимиров.

„Хубавото е, че през последното денонощие влизаме в параметрите, заложени от МОСВ, и ако водният режим се спазва от новото ръководство на ВиК – така, както е начертан, перничани ще имат вода до март месец”, обяви Владимиров. Кметът на Перник обясни, че прогнозите на НИМХ в дългосрочен план също са добри. „Ако всички ние пестим водата, можем да бъдем спокойни”, каза още Станислав Владимиров. Той добави и че има уверението, че в рамките на един-два дни ще има аварийни екипи, които да осигуряват ремонтите, за да не се пилее вода по улиците на Перник.

ВиК-Перник е изпомпвало в нарушение по-голям обем вода от язовир „Студена”

Водното дружество в Перник е изпомпвало в нарушение по-голям обем вода от язовир „Студена”, се казва в официално писмо на Комисията за енергийно и водно регулиране. То дава отговори на въпроси за водния режим в града, изпратени от омбудсмана Диана Ковачева. Комисията информира, че за периода януари-октомври 2019 г. притокът в язовира е 11 908 млн. куб. метра, а разходът за питейно-битово водоснабдяване 16 577 млн. куб. м вода. Разрешеното от МОСВ количество за този период е 15 500 млн. куб. м вода, или дружеството е използвало 1 млн. куб. м повече. За периода юли-октомври се наблюдава трайна тенденция за намаляване на наличния обем на язовира, като към края на октомври достига 6 408 млн. м3 – съответно 15 590 млн. през 2018 и 12 751 млн. през 2017 г. Според справката в началото на годината наличният обем е бил по-голям спрямо предходните две години, се казва още в писмото на ВиК до регулатора.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular