Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятПрах от Сахара покри и Румъния

Прах от Сахара покри и Румъния

Пореден облак прах от Сахара покри Румъния. Явлението се наблюдава по-ясно в районите, където през изминалата нощ е валял дъжд. Фин слой пясък, кафяви капки и кал се забелязват върху повечето автомобили в центъра на Букурещ и в този час, предава кореспондентът на БТА  Мартина Ганчева. Снимки на подобни гледки от Тулча, Констанца, Яломица, Браила и други области на страната заливат социалните мрежи.

“С количеството прах, натрупан в Румъния, целият сахарски пясък трябваше да е свършил”, пише румънец в социална мрежа. „Мислех си, че съседите просто не са си измили колите. Със сигурност автомивките спечелиха днес“, отбелязва друг. Въздушна маса, натоварена със сахарски прах, ще бъде над Румъния и в сряда, а след това ще се премести на североизток, съобщават от Националната метеорологична администрация . „Явлението се наблюдава за четвърти път тази пролет. Вероятно това е най-високата концентрация на сахарски прах от 2018 г. досега. Цялата тази ситуация се определя от циклон, който се образува в Средиземно море и който благоприятства транспортирането на прах от Сахара, Либия много бързо до Балканския полуостров и Румъния”, обяснява за телевизия Антена 3 Михай Хущиу от Националната метеорологична администрация.

“Хората, които имат астма или други респираторни проблеми като бронхит, са най-засегнати от облака сахарски прах,” коментира за Диджи24 Беатрис Малер от Националния институт по пулмология „Мариус Наста“. По думите й предпазната маска не е решение, тъй като частиците са много фини и могат да преминат през този филтър.

“Проучванията показват, че в седмицата след сахарски прах броят на хоспитализациите поради обостряне на респираторни заболявания се увеличава с 30 процента”, информира още Малер./БТА

 

Небето над Гърция се оцвети в ярко оранжево заради прашен облак от Сахара

RELATED ARTICLES

Most Popular